Ευκαιρία  τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με το Reuters

Ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με το Reuters

Ως  ευκαιρία των επενδυτών για «εύκολες» υψηλές αποδόσεις χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα  σε δημοσίευμά του το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου η Αθήνα σύντομα θα είναι «επιλέξιμη» για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας. Οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν υποχωρήσει παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα σε 6% από τον Απρίλιο και μετά λόγω της συμφωνίας. Η συμφωνία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο, ωστόσο η μεγάλη ώθηση θα έρθει μόλις η ΕΚΤ δώσει το «πράσινο φως» για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος και αν αυτό τελικά αξιολογηθεί ως βιώσιμο.

Σύμφωνα με το Reuters η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα περίπου σε ένα χρόνο, αλλά και πάλι μπορεί να επηρεάσει, γιατί τα ομόλογα είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενο στη Eurobank το Reuters σημειώνει πως η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αγοράσει το 10% των χρεογράφων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών σε δυο-τρεις μήνες, ενώ αναφέρει ότι αναλυτές αναμένουν πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας στο spread των ελληνικών ομολόγων όταν αρχίσει τις αγορές η ΕΚΤ. Έτσι, οι χαμηλότερες αποδόσεις λογικά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να δανειστούν και να τονώσουν την οικονομία, καθιστώντας λιγότερο πιθανή μία ακόμη διάσωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κύριο εμπόδιο είναι το ότι η ΕΚΤ μάλλον δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εκτός και αν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με την πρόοδο της Ελλάδας. Ευρώπη και ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, μέσω παρατάσεων στα δάνεια και περιόδων χάριτος στους τόκους. Η Γερμανία θέλει οι παραχωρήσεις να είναι όσο πιο περιορισμένες γίνεται, ενόψει των δικών της εκλογών. Οι πιστωτές στην Ευρώπη μπορεί επίσης να διστάζουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια υπερβολικά καλή συμφωνία. Αν είναι υπερβολικά καλή, και η οικονομία της Ελλάδας πράγματι ανακάμψει, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει τα εύσημα – και στη χειρότερη, μπορεί να ανακαλέσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, όπως σημειώνεται, οι τρέχουσες αποδόσεις περίπου 6% διαμορφώνουν μια υπερβολικά πεσιμιστική εικόνα, καθώς αντανακλούν 10% πιθανότητα πτώχευσης.