ΕΥΔΑΠ: Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές - Το επενδυτικό πλάνο ύψους 1,6 δις

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές - Το επενδυτικό πλάνο ύψους 1,6 δις

Έξυπνους μετρητές, σταθερά τιμολόγια, νέες προσλήψεις μετά από 17 χρόνια  και δημοπράτηση νέων έργων 280 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική, έρχονται από την ΕΥΔΑΠ το 2023, όπως ανέφερε σε ενημερωτική συνάντηση χθες η διοίκηση της εταιρείας υπό τον Διευθύνων Σύμβουλο κ. Χάρη Σαχίνη και τον αναπληρωτή Δ.Σ, Αθανάσιο Τόσιο.

Το  επενδυτικό πρόγραμμα 1,6 δις. ευρώ της ΕΥΔΑΠ έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, έχει ορίζοντα το 2031 με κομβικό έργο να θεωρούνται τα περιβαλλοντικά - αποχετευτικά έργα της Ανατολικής Αττικής που ανέρχονται συνολικά στα 800 εκατ. ευρώ.

Όπως ενημέρωσε σχετικά χθες η διοίκηση, η απορρόφηση κονδυλίων και η επακόλουθη προώθηση επενδύσεων προσέγγισε τα 32 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 18,3 εκατ. ευρώ το 2021 ή μόλις 14 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ για το 2023 προβλέπεται το ποσό να ανέλθει σε 47,33 εκατ. ευρώ, το 2024 σε 85 εκατ. ευρώ, με στόχο τα επόμενα έτη να διαμορφώνεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ηδη φέτος η ΕΥΔΑΠ έχει σε εξέλιξη έργα – επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική και  το 2023 αναμένονται προκηρύξεις σχετικών διαγωνισμών ύψους 280 εκατ. ευρώ  που αφορούν σε συνολικά 45.000 συνδέσεις στους Δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας Ωρωπού Καπανδρίτι-Αφίδνες και  Παιανίας. Στο στάδιο των μελετών βρίσκονται έργα εκτιμώμενου κόστους 200 εκατ. ευρώ σε Δ. Σαρωνικού και σε Δ. Κρωπίας που περιλαμβάνουν Αγία Μαρίνα/Λαγονήσι/Σαρωνίδα/Ανάβυσσος/Φώκαια, με συνολικά 12.500 συνδέσεις.

Σύμφωνα με την διοίκηση, όσον αφορά στα τιμολόγια,  η δημιουργία της ρυθμιστικής αρχής υδάτων έχει καθυστερήσει και ως εκ τούτου η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να καθορίζεται από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το Υπερταμείο και κατ΄επέκταση από το υπουργείο Οικονομικών.  Η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να ενταχθεί εντός του 2023 στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και Αποβλήτων, ωστόσο μέχρι αυτό να συμβεί τα τιμολόγια θα παραμείνουν αμετάβλητα για μια ακόμη χρονιά.  Το τι θα συμβεί μελλοντικά θα καθοριστεί από τον νέο Ρυθμιστή με την ΕΥΔΑΠ πάντα να επιχειρεί να μειώνει τα κόστη της ώστε να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές. 

Η νέα Αρχή αναμένεται να συμβάλει θετικά για τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης, με στόχο την αποφυγή αύξησης των τιμών και προς όφελος των πολιτών. 

Η ΕΥΔΑΠ διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη που δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στο 2023. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι βασισμένο στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση, θα είναι παρόμοιο με το ρυθμιστικό πλαίσιο ενέργειας. Το υπάρχον τιμολόγιο θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οριστεί νέο τιμολόγιο με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Ήδη, όπως υποστήριξε ο κ. Σαχίνης η εταιρεία, παρά το γεγονός πως είχε υψηλά λειτουργικά κόστη στο 9μηνο, δεν μετακύλησε τίποτα στους λογαριασμούς των καταναλωτών και απορρόφησε τα κόστη, κάτι που επηρέασε τα κέρδη της. Ειδικότερα, τα κόστη για το ρεύμα και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 16 εκατ. ευρώ, υπήρξε πρόβλεψη 21 εκατ. ευρώ για αδιύλιστο νερό και πρόβλεψη 8,5 εκατ. ευρώ για επίδικες υποθέσεις.

Την ίδια ώρα η ΕΥΔΑΠπροχωρά σε σημαντικά έργα εξοικονόμησης κόστους και μείωσης του κόστους ενέργειας με στόχο το net zero το 2030.

Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ παραμένουν υψηλά (πάνω από 200 εκατ. ευρώ), αν και  χρειάστηκε να πληρώσει περί τα 157 εκατ. ευρώ για το κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020 και επιπλέον 45,5 εκατ. ευρώ που αφορά σε τακτοποιήσεις οφειλών βάσει της νέας σύμβασης με την εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ.

Η εταιρεία δρομολογεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 1,6 δισ. ευρώ έως το 2031 εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, τα 400 εκατ. ευρώ για το μετασχηματισμό της εταιρείας, τα 200 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης για μείωση των διαρροών νερού και 250 εκατ. ευρώ για την επέκταση σε νέες αγορές και υπηρεσίες, ενώ στο στρατηγικό της πλάνο εντάσσονται η  αποκατάσταση του δικτύου για την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού,  η επέκταση με νόμο για εργασίες και εκτός Αττικής και η αυτονομία στην κατανάλωση ενέργειας αποτελούν το στρατηγικό πλάνο για την ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας.

Ήδη, η εταιρεία αντικαθιστά το στόλο των φορτηγών της με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έως το 2028 η διοίκηση υποστηρίζει ότι οι ανάγκες ρεύματος (σε ετήσια βάση περίπου 310GWh) θα καλύπτονται κατά  30GWh από προμήθεια ενέργειας και κατά 280MWh από υφιστάμενες ΑΠΕ και ιδιόκτητες φωτοβολταϊκές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Έως τότε η διοίκηση θα επιδιώξει τη σύμβαση διμερών συμβολαίων για να εξασφαλίσει καλές τιμές ρεύματος.

Οι έξυπνοι μετρητές των 300 εκατ. ευρώ

Τέλος, όσον αφορά το project της εγκατάστασης των «έξυπνων μετρητών», εκτιμώμενους κόστους 300 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και την στρατηγική της και θα μπορούσε να είναι έτοιμη να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό αρχές 2023, αλλά αναμένεται η σύσταση της νέας Ρυθμιστικής Αρχής, ώστε να προκύψει από τις ζυμώσεις αυτές το ακριβές κόστος, το χρονοδιάγραμμα, τι απαιτείται κ.α. 

Το project αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και από το RRF και θα αφορά στο σύνολο των συνδέσεων (2,16 εκατ.) σε βάθος 10ετίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο διαγωνισμός να βγει το 2024 και η εκκίνηση των έργων εκτιμάται ότι θα μπορεί να ξεκινήσει το 2026. Η αλλαγή του συνόλου των υδρομέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει περίπου 10 έτη καθώς θα χρειάζεται η αλλαγή περίπου 200 χιλιάδων αναλογικών σήμερα υδρομέτρων κάθε έτος.