8ος χρόνος, ημέρα 2390η
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Ευ. Τσακαλώτος: Η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης

Ευ. Τσακαλώτος: Η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης

Πάνω από μια ώρα διήρκεσε, στην Ρώμη, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, η συνάντηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη. Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν, επίσης, το θέμα του χρέους (η συζήτηση για το οποίο θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης), καθώς και τα ζητήματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του, η ανεργία, ενώ ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, με κύριο στόχο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ακόμη, αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε και η πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Οι δυο υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά, τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.

Στα πλαίσια της συνάντησής τους, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα εξής:

O Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, δέχτηκε σήμερα τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πλήθος ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ατζέντας.

Πρωτίστως τέθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Επίσης, η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη -μέλη και στο σύνολο της ΕΕ.

Τέλος, συζητήθηκε η ενδυνάμωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης, καθώς και η προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερη  έμφαση στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό, ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ