Επιμένει στο «ευέλικτο ευρώ» ο J. Stiglitz

Επιμένει στο «ευέλικτο ευρώ» ο J. Stiglitz

Την υποστήριξή του στην ιδέα για τη δημιουργία «ευέλικτου ευρώ» εξέφρασε εκ νέου ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, μιλώντας στο CNBC.

Ο Joseph Stiglitz τόνισε ότι η τωρινή κατάσταση δεν ίσχυε πάντα στην ΕΕ, αλλά άρχισε όταν υιοθετήθηκε το κοινό νόμισμα. Μάλιστα, χρησιμοποίησε το παράδειγμα των ΗΠΑ, ως παράδειγμα μιας επιτυχημένης Ένωσης σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή. Αναφέρθηκε επίσης, στην οικονομική κρίση του 2008, από την οποία, σημείωσε, η ανάκαμψη της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ έχει καθυστερήσει.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που φέρνουν στην επιτυχία μια χώρα ή περιοχή… Εδώ όμως μιλάμε για μία αλλαγή, τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος, η οποία είχε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε. Σημείωσε ότι πλέον μιλάμε για «διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οικονομιών» σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο οικονομολόγος σχολίασε ότι το λάθος της Ένωσης ήταν ότι έδωσε προτεραιότητα στη νομισματική ένωση, παρά στον εκδημοκρατισμό της λήψης των αποφάσεων και τη διαμόρφωση ισχυρότερου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος είναι απαισιόδοξος για την πολιτική βούληση που θα επιδείξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες «για απλά οικονομικά βήματα που θα σώσουν το ευρώ, όπως η δημιουργία τραπεζικής ένωσης και ο συντονισμός στη δημοσιονομική πολιτική».

Κατά τον ίδιο, η εναλλακτική πρόταση σε ένα «διαζύγιο» είναι ένα «ευέλικτο ευρώ», που θα δεσμεύει μικρότερες περιοχές στην Ευρώπη σε παρόμοια ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης εντός μικρότερων νομισματικών ενώσεων. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός ευρώ του Βορρά και του Νότου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στο σενάριο αυτό η «μεγαλύτερη» Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να επανεξετάσει την ιδέας μιας ευρύτερης νομισματικής ένωσης, εάν τα θεσμικά όργανα αναπτυχθούν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των πολλαπλών ευρώ συγκλίνουν, δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι τόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και οι αγορές υποτίμησαν τον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κίνδυνο του Brexit.

Σημείωσε την υποβάθμιση των κινδύνων από τη δυσπιστία που εκφράζουν ηγέτες της ΕΕ, τη στιγμή που η ανεργία των νέων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και «το ευρώ αποδείχθηκε μια αποτυχία». Στη συνέντευξή του επέκρινε τους ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ο οποίος φέρεται να πιέζει για την τιμωρία των χωρών που αφήνουν την Ένωση.

«Μια τέτοιου είδους ιδέα σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε ενωμένο τον κόσμο δεν είναι μέσω των οφελών που δίνουμε, αλλά μέσω των κινδύνων της εξόδου. Αυτό δεν είναι υγιής στάση και επιταχύνει τη διάλυση», σχολίασε ο οικονομολόγος.

Διαβάστε ακόμα: - J. Stiglitz: “Φιλικό” διαζύγιο ή μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη