Έπιασαν δουλειά τα ξένα funds, έρχεται χιονοστιβάδα αλλαγών στις διοικήσεις επιχειρήσεων

Έπιασαν δουλειά τα ξένα funds, έρχεται χιονοστιβάδα αλλαγών στις διοικήσεις επιχειρήσεων

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Έστω και με καθυστέρηση δύο ετών, η οριστικοποίηση του πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία των εξειδικευμένων εταιρειών που έχουν υποβάλλει αίτηση για αδειοδότηση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, οι πρώτες πλατφόρμες που θα λειτουργήσουν έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν φακέλους επιχειρηματικών δανείων με στόχο οι πρώτες κινήσεις να γίνουν με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Η διαχείριση των συγκεκριμένων ανοιγμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2017, αρκεί να έχουν θεσπιστεί όλα τα «απαραίτητα« μέτρα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η απαλλαγή των στελεχών από ποινικές ευθύνες και το δικαίωμα των πιστωτών να αλλάζουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους Θεσμούς για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, μία διαδικασία εξαιρετικά σημαντική για την επίλυση δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων «κόκκινων» δανείων που «λιμνάζουν» στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το θέμα.

Από κει και πέρα, το μείζον ζήτημα σχετίζεται με τη δυνατότητα «έξωσης» των διοικήσεων των υπερχρεωμένων – αλλά βιώσιμων - επιχειρήσεων που συγκαταλέγονται στη λίστα των «μη συνεργάσιμων». Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, όταν επιταχυνθεί η... κατηγοριοποίηση σε «συνεργάσιμους» και «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες.

Στο θέμα της νομικής κάλυψης των στελεχών που θα υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και το «κούρεμα» δανείων, πηγές με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει μία «ενιαία ρύθμιση», καθώς εκτιμάται ότι μία τέτοια λύση εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Το πιθανότερο είναι να θεσπιστεί ένα πλαίσιο με αρκετές προϋποθέσεις, έτσι ώστε κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά.

Οι πρώτες άδεις λειτουργίας εκτιμάται πως θα δοθούν το αμέσως προσεχές διάστημα με την Aktua Hellas και τη Manco να είναι οι πρώτες που έχουν ανακοινωθεί και περιμένουν την τελική έγκριση. Η ισπανική εταιρεία Aktua θα αναλάβει, σε συνεργασία με την Alpha Bank, δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων). Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις με την Aktua έχουν ξεκινήσει από το 2014, ωστόσο η αβεβαιότητα του 2015 και οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το 2016 δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του αρχικού πλάνου.

Διευρύνεται η πλατφόρμα της KKR;

Η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων από τις τράπεζες ενδέχεται να οδηγήσει σε... διεύρυνση της πλατφόρμας διαχείρισης υπό την θυγατρική της KKR, Pillarstone.

Τον περασμένο Μάιο, η Alpha Bank και η Eurobank έδωσαν τα χέρια με το αμερικανικό fund KKR και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη δημιουργία της πλατφόρμας διαχείρισης απαιτήσεων «Manco», την οποία θα «τρέξει» η θυγατρική της KKR, Pillarstone. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο άλλες συστημικές τράπεζες, Τρ. Πειραιώς και η Εθνική, έχουν έρθει σε επαφή με την KKR και δεν αποκλείεται τουλάχιστον μία εξ αυτών να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Στην περίπτωση που οι συζητήσεις έχουν αίσιο τέλος, η Manco θα αποτελέσει... μικρογραφία του μηχανισμού κοινής διαχείρισης απαιτήσεων μεγάλων επιχειρήσεων που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα λειτουργήσει στην ουσία σαν μία κοινή

Υπενθυμίζεται ότι σε μελέτη της McKinsey για λογαριασμό του ΤΧΣ, έχουν εντοπιστεί επιχειρηματικά δάνεια ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ που χρήζουν συντονισμού και κοινής αντιμετώπισης από τις 4 συστημικές τράπεζες.

Η Pillarstone δραστηριοποιείται ήδη στην Ιταλία από τον Ιούνιο του 2015, υιοθετώντας το ίδιο μοντέλο με την ελληνική επέκτασή της. Στην Ιταλία, η Pillarstone συνεργάζεται με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την UniCredit και την Intesa Sanpaolo καθώς και με την Banca Carige.

Όπως συμβαίνει με την ιταλική πλατφόρμα, έτσι και στην Ελλάδα, οι τράπεζες θέλουν να ωφεληθούν από την ανάκαμψη των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. Η πλατφόρμα θα διοχετεύει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνογνωσία για την αναδιάρθρωση και αναβίωση επιχειρήσεων, με στόχο τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της δραστηριότητας.