Eλληνοϊταλική συμμαχία στα τρόφιμα μεταξύ Οπτιμα (Ήπειρος) και Granarolo

Eλληνοϊταλική συμμαχία στα τρόφιμα μεταξύ Οπτιμα (Ήπειρος) και Granarolo

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε δημιουργία Joint Venture, μιας κοινοπραξίας που στόχο έχει να γίνει γέφυρα πωλήσεων προϊόντων των δύο εταιρειών σε Ελλάδα, Βαλκάνια αλλά και λοιπές χώρες προχώρησαν η ελληνική εταιρεία ΟΠΤΙΜΑ (Ήπειρος, Λογάδι, Λεβέτι, Adoro) και ο ιταλικός κολοσσός τροφίμων Granarolo.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο ιταλικός όμιλος αποκτά το 50,01% των μετοχών της ελληνικής ελληνικής εταιρείας διανομής γαλακτοκομικών Quality Brands International ΑΕ (QBI), στην οποία έως σήμερα την πλειοψηφία κατείχε η οικογένεια Παντελή Παντελιάδη, που ελέγχει την ΟΠΤΙΜΑ.

Πρόκειται αφενός για έναν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της ελληνικής αγοράς και αφετέρου στις δυνατότητες «παντρέματος» δύο εκ των κορυφαίων κουλτούρων κουζίνας στον κόσμο, της ελληνικής και της ιταλικής.

Στόχος είναι η QBI (κύκλος εργασιών το 2016 στα 20,2 εκατ.) να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος ενός διευρυμένου και οργανωμένου δικτύου πωλήσεων που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να διεισδύσει ο όμιλος Granarolo σε αγορές στα Βαλκάνια.

Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου Granarolo, Gianpiero Calzolari «με τους εταίρους μας θα κινηθούμε βάσει ενός επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο αποτελεί δέσμευσή μας και αφορά στην ανάπτυξη του τζίρου και περαιτέρω αύξηση επιχειρηματικών ευκαιριών. Θα αξιοποιήσουμε την QBI για να προωθήσουμε τα καλύτερα "Made in Italy” προϊόντα στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΤΙΜΑ (βασικού μετόχου της QBI) Στέφανος Παντελιάδης, στάθηκε σε δύο κομβικά ζητήματα.

Πρώτον ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, έχει τη σημειολογία της, και δεύτερον «το πάντρεμα των δύο μεσογειακών κουλτούρων στα τρόφιμα», ενώ εκθείασε τη μεσογειακή κουζίνα τονίζοντας ότι παγκόσμια, ως brand, ανεβαίνει διαρκώς. Τόνισε ότι προϊόντα όπως γιαούρτι, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά κ.λπ. είναι στην κορυφή της ζήτησης παγκοσμίως, οπότε υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης γύρω από αυτά τα προϊόντα.

Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για εξαγορά, δημιουργήσαμε μια κοινοπραξία που αποτελεί τη βάση για την δραστηριότητα της Granarolo στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι η QBI έκλεισε το 2016 με συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 20,2 εκατ. ευρώ.

Τόνισε ότι ήδη υπάρχουν σχέδια για την είσοδο της κοινοπραξίας σε τέσσερις καινούριες αγορές, ενώ αναφορικά με ερώτηση για το αν θα υπάρξει και συνεργασία στην από κοινού παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, σημείωσε ότι αυτό ίσως εξεταστεί στο μέλλον, πάντως μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες ενδέχεται να προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες.

Επίσης, ο κ. Παντελιάδης τόνισε ότι "τα οφέλη από τη συμφωνία με τον όμιλο Granarolo συνίστανται, αφενός στη σημαντική ενίσχυση της QBI στην αγορά των τυροκομικών στην Ελλάδα, την περιοχή των Βαλκανίων και στην Κύπρο, αφετέρου στην πρόσβαση που αποκτούν τα προϊόντα της ΗΠΕΙΡΟΣ, μέσω του διεθνούς δικτύου διανομέων της Granarolo, σε περίπου 20 χώρες, στις οποίες σήμερα δεν έχουμε παρουσία.

O όμιλος Granarolo

Ο όμιλος Granarolo είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ιταλία, ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, έχει παρουσία σε 62 χώρες, διαθέτοντας 23 μονάδες παραγωγής παγκοσμίως και δίκτυα διανομής σε Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία. Παράγει και εμπορεύεται περίπου 7.000 κωδικούς προϊόντων, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2016 υπερέβη το 1 δισ. ευρώ και η εκτίμηση για το 2017 είναι περί τα 1,2 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος αποτελείται από δύο διαφορετικά και αλληλοσυμπληρούμενα μέρη: μια κοινοπραξία γαλακτοπαραγωγών - Granlatte - που δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας και στη συλλογή της πρώτης ύλης και μια ανώνυμη εταιρεία - Granarolo SpA - η οποία επεξεργάζεται και πωλεί το γάλα που παράγεται σε 16 εγκαταστάσεις σε όλη την Ιταλία, 2 εγκαταστάσεις στη Γαλλία, 1 στη Χιλή, 2 στη Βραζιλία και 1 στη Νέα Ζηλανδία.

Πλέον είναι η σημαντικότερη αλυσίδα εφοδιασμού σε γάλα στην Ιταλία, με κύριους μετόχους τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, έχοντας υπό την ομπρέλα του περίπου 1.000 γαλακτοπαραγωγούς, μία οργάνωση συλλογής γάλακτος από αγροκτήματα, ενώ 1.200 οχήματα διανομής παραδίδουν 850.000 μετρικούς τόνους ετησίως και εξυπηρετούν καθημερινά περίπου 50.000 σημεία πώλησης.

Το 77,48% του ομίλου ανήκει στην Consortium Granlatte, 19,78% στην Intesa Sanpaolo και το υπόλοιπο 2,74% στην Cooperlat. Απασχολεί περισσότερους από 2.800 εργαζόμενους.

ΟΠΤΙΜΑ

Η ΟΠΤΙΜΑ ιδρύθηκε το 1974 από τον Παντελή Παντελιάδη και τη σύζυγό του Ουρανία και αρχικά δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή κονσερβών κρέατος και γάλα εβαπορέ. Το 1979, γίνεται η μεγάλη και σαφής στροφή προς το τυρί, εισάγεται στην Ελλάδα το Adoro αλλά και το Kerrygold και όλα πήραν το δρόμο τους, καθώς σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση στο επώνυμο τυρί στην Ελλάδα.

Κομβική περίοδος είναι όταν το ''95 αναλαμβάνει αποκλειστικά τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ, ενώ το 1997 η τελευταία εντάσσεται ιδιοκτησιακά στην ΟΠΤΙΜΑ.

Το 2015 η εταιρεία έκανε 20 εκατ. ευρώ τζίρο, το 2016 έκανε 23 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη είναι την προσεχή τριετία να έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.
Σήμερα η QBI έχει συνεργασία με 12 οίκους τυροκομικών μέσω της συνεργασίας με την Granarolo αυτό το μείγμα θα αλλάξει.

Πως κινείται η αγορά τυροκομικών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κ. Παντελιάδης, η αγορά τυροκομικών υποχωρεί το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 6%, με τη φέτα να αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής αγοράς. Όπως ελέχθη, οι πωλήσεις λευκών τυριών στο τρίμηνο έχουν υποχωρήσει κατά 25%, ως απόρροια και της κατάρρευσης της Μαρινόπουλος.