Eλληνικός Χρυσός: Νέες επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων και βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής

Eλληνικός Χρυσός: Νέες επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων και βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής

Συνεχίζει τις σημαντικές επενδύσεις η Ελληνικός Χρυσός. Η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα από το 2012, ύψους 3,1 δισ. δολαρίων, δρομολογεί νέες επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Παράλληλα θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την αύξηση της παραγωγής προκειμένου  να αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες ζημιές.

Tην ίδια στιγμή η εταιρεία προχωρά στην υλοποίηση των προκαταρκτικών εργασιών στις Σκουριές, ύψους 3 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται εξελίξεις και για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος και Γ. Διευθυντής της εταιρείας Χρήστος Μπαλάσκας.

Το project «Εξέλιξη» 2021-2024 έχει ως βασικούς του στόχους τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές επενδύσεις, καθώς και τον έμπρακτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η θέσπιση προτύπων ESG μέσα από το εταιρικό πλαίσιο SIMS, η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και η παρακολούθηση μη οικονομικών στόχων αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας της εταιρείας, ενώ  η ευημερία των τοπικών κοινωνικών είναι προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών, κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης στο δήμο Αριστοτέλη, ενώ οι συνολικές επενδύσεις και το άμεσο και έμμεσο αποτύπωμα των επενδύσεων σε βάθος χρόνου είναι 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτές θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, στήριξη τοπικών και εγχώριων επιχειρήσεων και βεβαίως στήριξη των προμηθευτών.

Σε ό,τι αφορά στο σεβασμό στο περιβάλλον, το έργο στις Σκουριές έχει σχεδιαστεί στη βάση των αρχών της παράλληλης αποκατάστασης και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας. Για αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθούν βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, όπως η Ξηρή Απόθεση, λιθογόμωση πάστας στις στοές και ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης τελμάτων και Υδάτων.

Οι νέες επενδύσεις είναι σημαντικές και φέρνουν 1.378 θέσεις εργασίας, ενώ το σύστημα διαχείρισης τελμάτων είναι έργο ύψους 130 εκατ. ευρώ. Μέσω των επενδύσεων θα υπάρξει 40% μείωση του αποτυπώματος με την εφαρμογή της ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων. Όπως δήλωσε ο κ. Μπαλάσκας το «έργο αποτελεί state of the art», καθώς αποτελεί κοίτασμα παγκόσμιους βεληνεκούς με καινοτόμο περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τεράστια δυναμική για τη δημιουργία αξίας για όλους.

Για τα συγκεκριμένα μεταλλεία εκκρεμεί η έγκριση της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης αποτελούν βασικούς παράγοντες επιτυχίας του έργου. Στόχος της διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός είναι να μπουν σε παραγωγή οι Σκουριές μέσα στο 2024.

Σε  ό,τι αφορά στο μεταλλείο Ολυμπιάδας  ο στόχος είναι η αύξηση παραγωγής στους 650 ktn το έτος με τη λήψη των σχετικών αδειών, ενώ δρομολογούνται επενδύσεις 304 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Το μεταλλείο έχει δεχθεί συνολικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του ύψους 589 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τα πρώτα τρία έτη εμπορικής παραγωγής είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας, παραμένοντας όμως ζημιογόνα με συσσωρευμένες ζημιές 13,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σχετικά με το μεταλλείο Στρατώνι - Μαύρες Πέτρες η υπόγεια εξόρυξη θα σταματήσει και η πλειονότητα των εργαζομένων θα μεταφερθεί στην Ολυμπιάδα με σκοπό να ενισχυθεί η παραγωγή του μεταλλείου, ενώ μικρό μέρος θα παραμείνει στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Μαύρων Πετρών- Στρατωνίου για τη συντήρηση του μεταλλείου.  Παράλληλα, επιταχύνεται το πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων που άρχισε το Σεπτέμβριο του 2020 μετά από εκτενείς καθυστερήσεις στην αδειοδότηση.

Σημειώνεται πως η Ελληνικός Χρυσός θα αναπτύξει ένα εταιρικό κέντρο τεχνικής εκπαίδευσης σχεδιασμένο να προσφέρει υψηλή τεχνική κατάρτιση και προγράμματα δεξιοτήτων ηγεσίας και διοίκησης σε εργαζόμενους της εταιρείας. Τα προγράμματα θα σχεδιαστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες της εταιρείας, εκπαιδεύοντας το προσωπικό στις μελλοντικές ανάγκες της εταιρείας που θα χρειαστούν για το μεταλλείο των Σκουριών. Δυνητικά στο πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο, θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν ακόμα και κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών με στόχο την ανάπτυξη γενικών δεξιοτήτων που μπορεί να φανούν χρήσιμες.