Ελληνικές Τράπεζες: Φουλ ρευστότητα με δάνεια 45 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Ελληνικές Τράπεζες: Φουλ ρευστότητα με δάνεια 45 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Ενόψει μίας κρίσιμης απόφασης της ΕΚΤ για την ανάπτυξη τη ρευστότητα και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας, τα ελληνικά ομόλογα μάλλον αντιδρούν καλά. Τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις σημείωσαν την Τετάρτη και το ελληνικό δεκαετές είδε την απόδοσή του (επιτόκιο) να υποχωρεί από το 1,39% στο 1,23%.

Αν και καμία απόφαση δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πριν τη λήξη Μαρτίου και ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται να ληφθεί κιόλας απόφαση για τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, υπάρχουν ανησυχίες οι οποίες αγγίζουν το όριο της υπερβολής.

Πόσο μάλλον που οι ανησυχίες αγγίζουν το πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών με εγγύηση ομολόγων, το λεγόμενο TLTRO με το οποίο φούσκωναν τα πανιά τους χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τελευταία είχαν την ευκαιρία και οι ελληνικές τράπεζες να πάρουν και αυτές λίγη φθηνή ρευστότητα και να γράψουν ακόμα και κέρδη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει 45 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ.

Αυτό το δωρεάν γεύμα είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του Ιουνίου και εφόσον οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πιάσει τους στόχους να δανείσουν τα κεφάλαια τα οποία δανείστηκαν με αρνητικά επιτόκια. Αυτό με την εξαίρεση απροοόπτου που μπορεί να λέγεται για παράδειγμα Όμικρον ή άλλης έκτακτης ανάγκης, αλλά μέχρι τον Ιούνιο, υπάρχει δρόμος.

Να πούμε ότι σύμφωνα με τη Moody’s σε όλες τις ελληνικές τράπεζες τα TLTROs συνέβαλαν με 2,3 δις ευρώ στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο πρώτο εξάμηνο.

Στο μεταξύ όμως η ανησυχία τρώει τους επενδυτές των τραπεζών με το μπαμπούλα του TLTRO το οποίο τελειώνει τον Ιούνιο. Η ανησυχία δεν επιβεβαιώνεται από τα νούμερα, αλλά ας τα παραθέσουμε. Είναι στοιχεία εννεαμήνου:

  • Πειραιώς: έχει δανειστεί από το Ευρωσύστημα 13,5 δις ευρώ. Οι καταθέσεις της είναι 52,23 δις ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας είναι στο 199%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 64%. Έβγαλε χάρη στα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ κέρδη.
  • Eurobank: έχει δανειστεί μέσω TLTRO 8,74 δις ευρώ. Έχει καταθέσεις 51,13 δις ευρώ και δείκτη δανείων προς καταθέσεις 73,8%. Κι επειδή λένε για τα ελληνικά ομόλογα για τις ελληνικές τράπεζες να πούμε ότι έχει και 3,5 δις ευρώ ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Και δεν είναι η μόνη… Ο δείκτης LCR είναι στο 168,2%.
  • Εθνική Τράπεζα: έχει δανειστεί από TLTROs 11,6 δις ευρώ. Οι εγχώριες καταθέσεις φθάνουν τα 49,6 δις ευρώ. Τα δάνεια προς καταθέσεις είναι στο 52%. Έβγαλε κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές (κυρίως πωλήσεις ελληνικών ομολόγων 413 εκ. ευρώ)!
  • Alpha Bank: έχει δανειστεί μέσω TLTROs 11,4 δις ευρώ. Οι καταθέσεις είναι 46,5 δις ευρώ και τα ομόλογα είναι 17% των περιουσιακών στοιχείων (assets) που διαθέτει. Δεν είναι όλα ελληνικά ομόλογα…

Τι δείχνουν τα στοιχεία της EBA

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ελληνικά ομόλογα που δεν θα είναι επιλέξιμα μετά την κατάργηση των προγραμμάτων αλλά υπάρχει και υπερβολή. Όλο το ελληνικό χρέος σε ομόλογα δεν ξεπερνά τα 80 δις ευρώ και τα μισά τα έχει ήδη η ΕΚΤ. Ελληνικά Αμοιβαία έχουν περίπου 4,5 δις ευρώ κρατικών ομολόγων, επίσης.

Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες όπως φαίνεται και από τα στοιχεία έχουν ήδη δανειστεί από το TLTRO αλλά κυρίως στηρίζονται στις καταθέσεις. Έχουν μεγάλες καταθέσεις για να στηρίξουν το δανεισμό στη χώρα.

Αν δούμε τα στοιχεία του EBA για τις καταθέσεις και τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες.

Όπως προκύπτει από το παρακάτω διάγραμμα σχεδόν το 70% των ομολόγων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ελληνικά ομόλογα. Το ποσοστό αυτό πρέπει να έχει ήδη μειωθεί, καθώς πρόκειται για στοιχεία εξαμήνου, αλλά είναι ήδη αρκετά ισορροπημένο.