Ελβαλχαλκόρ: Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Ελβαλχαλκόρ: Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Αν ο δείκτης τιμή προς κέρδη βρίσκεται στη ζώνη των 11 φορών πιθανόν η αποτίμηση μιας εταιρείας να φαίνεται ελκυστική για τοποθετήσεις. Η περίπτωση της Ελβαλχαλκόρ προσφέρεται για σχετική συζήτηση. Με τη διαφορά ότι η αποτίμηση αυτή αντιστοιχεί σε ΡΕ τριμήνου.

Είναι από τις λίγες φορές που μια εταιρεία κατορθώνει μέσα σε ένα τρίμηνο να εμφανίσει σχεδόν τα μισά λειτουργικά κέρδη από όσα έδειξε κατά την αμέσως προηγούμενη περίοδο όταν η επίδοση αυτή αποτελούσε ρεκόρ όλων των εποχών. Ακόμα και μετά την αφαίρεση των κερδών των αποθεμάτων η ΕΛΒΑΛ δείχνει μια αύξηση στα λειτουργικά κέρδη της τάξεως του 78% με παράλληλη αύξηση του σχετικού περιθωρίου κερδοφορίας κατά 162 μονάδες βάσης.

Μάλιστα η βελτίωση αυτή διαπερνά όλο το σετ των αποτελεσμάτων φθάνοντας στην τελική γραμμή με αποτέλεσμα ο όμιλος να ξεκινάει τη χρονιά με καθαρή κερδοφορία 66,9 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχε εμφανίσει σε όλη τη χρήση 111,7 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν αφαιρεθεί η επίδραση των αποθεμάτων στην τελική γραμμή η οποία χονδρικά θα μπορούσε να προσδιοριστεί σε 25 εκατ. ευρώ, η ΕΛΒΑΛ θα μπορούσε να κλείσει τη χρονιά με καθαρή κερδοφορία που θα ξεπεράσει με άνεση τα 120 εκατ. ευρώ, έχει δηλαδή ένα πολλαπλασιαστή κερδών που βρίσκεται στις πέντε φορές και αφορά αμιγώς οργανικά παραγόμενα κέρδη.

Ακόμα και σε όρους επιχειρηματικής αξίας (EV/EBITDA) παρά την αύξηση του δανεισμού που παρατηρείται στο α’ τρίμηνο (+328 εκατ. ευρώ) η σχέση με τα λειτουργικά κέρδη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κοντά στις πέντε φορές.

Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε κυρίως από την υπεραπόδοση του κλάδου αλουμινίου, την αύξηση των όγκων (+8,7%) σε επίπεδο ομίλου και τις ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα. Στο αλουμίνιο η παραγωγή κινήθηκε στα 94,6 χιλ. τόνους (+10,6%) εκ των οποίων το 54% αφορούσε συσκευασίες ενώ ο Χαλκός παρουσίασε αύξηση 5% στους όγκους (51,5 χιλ. τον). Οι διαφορές αποτίμησης των αποθεμάτων ενίσχυσαν τα λειτουργικά κέρδη κατά 28,3 εκατ. ευρώ έναντι 26,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Η αύξηση του τζίρου (+42,7%) είχε το τίμημα της στην αύξηση του κεφαλαίου κίνησης το οποίο οδήγησε σε αρνητικές οργανικές ταμειακές ροές 164,1 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τις αυξημένες κεφαλαιουχικές επενδύσεις (62 εκατ. ευρώ έναντι 32,6 εκατ. ευρώ πέρυσι) οδήγησαν τον καθαρό δανεισμό στα 1,015 δις ευρώ από 787 εκατ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Σε μια δύσκολη συγκυρία η Ελβαλχαλκόρ έχει θέσει τις βάσεις για μια χρονιά ρεκόρ. Ζητούμενο βέβαια είναι η κεφαλαιοποίηση αυτής της πορείας και στο ταμπλό. Αν μη τι άλλο με τόσο χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης δικαιούται αισθητά καλύτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.