ΔΝΤ: Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα μεγαλύτερος κίνδυνος στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό

ΔΝΤ: Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα μεγαλύτερος κίνδυνος στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό

H Deutsche Bank είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επικαλείται η Wall Street Journal. Μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ, η μετοχή της τράπεζας άγγιξε χαμηλό 30 ετών, ενώ σημειώνεται πως είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που η τράπεζα αποτυγχάνει στο stress test της Fed.

«Από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse», αναφέρει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι μετοχές βρέθηκαν να διαπραγματεύονται στα 12,22 ευρώ, δηλαδή 3,5% πιο χαμηλά, αφότου άγγιξαν τα 12,05 ευρώ, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και 30 χρόνια.

Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Το ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί περισσότερο έναν κίνδυνο μετάδοσης στο εξωτερικό (ενός σοκ) παρά στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η σημασία της Deutsche Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης, σημειώνει το ΔΝΤ.

Ο αναλυτής της ING, Suvi Platerink Kosonen, ανέφερε πως μετά τις περσινές αποδόσεις, οι αποτυχίες των τραπεζών δεν αποτελούν και μεγάλη έκπληξη.