«Διώχνουμε κόσμο καθώς είμαστε full»

«Διώχνουμε κόσμο καθώς είμαστε full»

Μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να εξελίσσεται ταχέως οι πολίτες της χώρας φαίνεται πως σταδιακά «παίρνουν πίσω» τις ζωές τους. Η αρχή έγινε με το άνοιγμα της εστίασης, ενός κλάδου που βρέθηκε στο επίκεντρο των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και έμεινε κλειστός, ίσως άδικα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιές οι πρώτες εντυπώσεις των επιχειρηματιών του κλάδου από το άνοιγμα της εστίασης; «Παρά τον αιφνιδιασμό σχετικά με την ημερομηνία του ανοίγματος της εστίασης ο κλάδος νομίζω ανταποκρίθηκε θετικά. Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στο να συνηθίσουν οι ομάδες να λειτουργούν μεταξύ τους στην κουζίνα και κάποιες άλλες οργανωτικές αρρυθμίες, καθώς είναι σχεδόν σαν να ανοίξαμε καινούργιο μαγαζί. Ο κόσμος είχε πιεστεί πολύ και του είχε λείψει η διασκέδαση. Για αυτό και υπήρξαν μαζικές κρατήσεις, ενώ φτάσαμε σε σημείο να μην δεχόμαστε άλλους πελάτες και να τους διώχνουμε. Πολλοί καταναλωτές από το υστέρημά τους ήρθαν να διασκεδάσουν. Πιστεύω πως θα υπάρξει ανάκαμψη στον κλάδο, αλλά σταδιακή, όχι ραγδαία» σημειώνει ο CEO του Kastelorizo Group Αντώνης Σταύρου.

Ποιές οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά; «Θα εξαρτηθούν πολλά από τον τουρισμό. Αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε το 40-50% της κίνησης του 2019, τότε φέτος θα είναι σίγουρα καλύτερη χρονιά από το 2020. Ωστόσο, όλα αυτά θα φανούν από τον Ιούνιο και έπειτα, ενώ σαφή εικόνα για το πως κινήθηκε ο κλάδος θα υπάρξει στις αρχές Νοεμβρίου» επισημαίνει ο κ.Σταύρου, ο οποίος για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης εκφράζει την αισιοδοξία του, τονίζοντας πως «είναι ιδιαιτέρως θετικά τα μέτρα στήριξης. Θεωρώ όμως πως ο κλάδος έως τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον, αν δεν υπάρξει νέα καραντίνα, θα πρέπει να στηρίζεται. Δεν καλύπτεται εύκολα η ζημιά από τους προηγούμενους μήνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ιδιοκτήτης τεσσάρων εστιατοριών (Sushi Rolls κ.α.) Γιάννης Παυλίδης. «Οι καταναλωτές ήρθαν μαζικά στα εστιατόρια, ενώ αυτή η τάση παρατηρείται μέχρι και σήμερα. Ο τζίρος της πρώτης και δεύτερης ημέρας του ανοίγματος της εστίασης ήταν σημαντικά αυξημένος, όμως θεωρώ πως εφόσον επιτρέπονταν η μουσική και υπήρξε μια χαλάρωση στα μέτρα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Διώχναμε τον κόσμο καθώς δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους καταναλωτές εξαιτίας τόσο της ζήτησης, όσο βέβαια και των μέτρων που είναι σε ισχύ» εξηγεί ο κ. Παυλίδης.

Ο ίδιος τονίζει πως «η στήριξη της πολιτείας είναι πολύ σημαντική, ωστόσο πρέπει να ξεκινήσει να τρέχει και το ΕΣΠΑ και η επιδότηση του τζίρου για να δούμε τον πλήρη αντίκτυπο στην αγορά των μέτρων. Θεωρώ πάντως πως αυτός θα είναι θετικός» και καταλήγει «ξορκίζοντας» ένα νέο lockdown μετά την τουριστική σεζόν, καθώς κάτι τέτοιο «θα κλείσει ακόμη περισσότερα εστιατόρια».

Σε αναμονή της επιδότησης του 7% του τζίρου του 2019 είναι και ο επιχειρηματίας εστίασης Νίκος Κουτουζής. Όπως αναφέρει «είναι πολύ σημαντικό μέτρο, το οποίο όταν αρχίσει να υλοποιείται και σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ και τις επιστρεπτέες πιστεύω πως θα κρατήσει ζωντανό τον κλάδο. Πολλά εστιατόρια έδιωχναν κόσμο, ενώ αρκετά ακόμη δεν άνοιξαν γιατί δεν ήταν προετοιμασμένα. Αυτά αναμένεται να ανοίξουν το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα με τη χρονιά να πιστεύω πως θα είναι καλύτερη από πέρυσι».

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με την αύξηση της κατανάλωσης στα φυσικά καταστήματα καταγράφεται πτώση των παραγγελιών delivery. Η πτώση αυτή, όπως συμπεραίνουν οι επιχειρηματίες, είναι της τάξεως έως και 50%, ενώ όσο χαλαρώνουν τα μέτρα, τόσο θα μειώνεται και ο τζίρος από το delivery. Ωστόσο, η τάση για ηλεκτρονική παραγγελιοληψία αναμένεται να διατηρηθεί, αλλά να εκλογικευθεί, χωρίς να παρατηρούνται οι φρενήρεις αυξήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns.