DBRS: Εκρηκτικό κοκτέιλ πανδημίας και πληθωρισμού «χτυπά» την αγορά

DBRS: Εκρηκτικό κοκτέιλ πανδημίας και πληθωρισμού «χτυπά» την αγορά

Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας παραμένουν. Ο πληθωρισμός έχει λάβει την ανιούσα, μια τάση που αναμένεται να διατηρηθεί.. Παράλληλα, η αύξηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών πιέζουν τα περιθώρια κέρδους. Τα αποθέματα μειώνονται και οι μισθοί δέχονται πιέσεις. Αυτά αναφέρει σε νέα έκθεσή της η DBRS

H απότομη αύξηση των τιμών είναι ως επί το πλείστον παροδικός, αλλά ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι αναλυτές. Όταν υποχωρήσει ο πληθωρισμός αναμένεται να υπάρξει αύξηση των περιθωρίων κέρδους και των μισθών, σημειώνουν οι αναλυτές. Οι ίδιοι προσθέτουν μάλιστα πως ο συγκρατημένα αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι θετικός για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων . 

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων διεθνώς ακολουθούν το «pass through» μοντέλο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών πρώτων υλών. Έτσι λοιπόν μετακυλίουν το κόστος στους πελάτες τους, χωρίς να λείπουν και οι εταιρείες που απορροφούν την αύξηση των τιμών. Αυτές οι εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως στο λιανεμπόριο.  Στην αγορά αναμένεται να δημιουργηθεί το εξής παράδοξο: Ενώ οι πωλήσεις προϊόντων προϊόντων και ο τζίρος των επιχειρήσεων μπορεί να αυξηθεί, η κερδοφορία θα σημειώσει πτώση. Αυτό το αποτελέσματα οφείλεται στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και της τιμής των πρώτων υλών.

Yπενθυμίζεται πως παρόμοια εικόνα για τις πληθωριστικές τάσεις μετέφεραν χθες και οι αναλυτές της Oxford Economics σε report τους.  Ειδικότερα, σημειώνουν πως αναμένεται η αύξηση των τιμών να συνεχιστεί, καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας ξεπέρασε τις προβλέψεις. Ωστόσο, το 2022 ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί με γρήγορους ρυθμούς φτάνοντας το τέταρτο τρίμηνο το 1% και το πρώτο και δεύτερο στο 2%. Όπως και οι αναλυτές της DBRS, έτσι και της Oxford Economics, σημειώνουν πως οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες «ψαλιδίζουν» τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.