Capital Economics: Ξεκινά μία νέα εποχή για τα ελληνικά ομόλογα

Capital Economics: Ξεκινά μία νέα εποχή για τα ελληνικά ομόλογα

Στο συμπέρασμα ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν μέσα στο 2021, θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο και το 2022 και γενικότερα σε επίπεδα που δεν είχαμε δει ούτε πριν την κρίση χρέους για πολλά χρόνια ακόμη, καταλήγει η Capital Economics, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Σε σημερινή έκθεσή της, η Capital Economics  προβλέπει ότι το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών bund θα υποχωρήσει από 115 μονάδες βάσης που έφτασε σήμερα στις 70 μονάδες βάσης στο τέλος του 2021 και θα παραμείνει εκεί και το 2022.

«Η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε μια μεταβολή στη στρατηγική της Ευρωζώνης που σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το 2021 οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας (μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά) θα υποχωρήσουν σε επίπεδα που δεν καταγράφηκαν ούτε πριν την κρίση χρέους και θα παραμείνουν σε εξίσου χαμηλά επίπεδα και το 2022 καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία μορφή ελέγχου των αποδόσεων μέσω του προγράμματος PEPP, την ώρα που το παγκόσμιο περιβάλλον θα γίνει πιο ευνοϊκό για risky assets.

Όμως ακόμα και μετά το 2022, συνεχίζει η Capital Economics, τα spreads θα παραμείνουν χαμηλά, αν και η ΕΚΤ θα αποσύρει σταδιακά τη στήριξη που ουσιαστικά «κλειδώνει» τις αποδόσεις. Όπως και να’ χει, η ΕΚΤ θα είναι εκεί και η παρουσία της θα γίνεται αισθητή, που σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία τα spreads στην Ευρωζώνη θα είναι χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.