Capital Economics: Επιταχύνεται κατά 6 μήνες η επιστροφή στην κανονικότητα

Capital Economics: Επιταχύνεται κατά 6 μήνες η επιστροφή στην κανονικότητα

Η πρόοδος που σημειώνεται στο μέτωπο των εμβολίων κάνει την Capital Economics να πιστεύει ότι για πρώτη φορά υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και οι μεγάλες  οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημία επίπεδα 6 μήνες νωρίτερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Ξεχάστε το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές, ή ότι νέα κύματα κορονοϊού πλήττουν Ευρώπη και ΗΠΑ, ή ότι πέρασε μία ακόμη σημαντική προθεσμία χωρίς συμφωνία για το Brexit. Οι αγορές αυτή τη στιγμή εστιάζουν στην αυξημένη πιθανότητα να κυκλοφορήσει εμβόλιο, με τον MSCI Global Equity Index να επιστρέφει στο προ πανδημίας υψηλό του.

Αυτό αναφέρει σε νέα του έκθεση, ο επικεφαλής αναλυτής της Capital Economics, Νιλ Σίρινγκ, υπογραμμίζοντας ότι τα γεγονότα κινούν τις αγορές, όμως κάποια γεγονότα είναι πιο σημαντικά από άλλα. «Μετά από σχεδόν ένα χρόνο που ο covid-19 προκαλεί ζημιές στην παγκόσμια οικονομία, φαίνεται επιτέλους φως στο βάθος του τούνελ», σημειώνει.

Η Capital Economics εκτιμά ότι αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές του εμβολίου, η μεγάλη πρόκληση θα είναι η αποτελεσματική παραγωγή του, ενώ οι παραγγελίες από ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Αυστραλία, υποδεικνύουν τον κίνδυνο να μείνουν εκτός μεγάλα τμήματα του αναδυόμενου κόσμου.

Όμως υπάρχουν και άλλα εμβόλια που σημειώνουν πρόοδο και που δείχνουν ότι μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με αυτό της Pfizer. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ζωή θα αρχίσει να γίνεται πιο φυσιολογική μέσα στο 2021.

Τις σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία; Η κυκλοφορία εμβολίων το 2021 είναι σαφές ότι βελτιώνει τις προοπτικές του έτους, ενώ η Capital Economics ενσωματώνει στις προβλέψεις τις την υπόθεση ότι το 2022 ο ιός θα έχει περιοριστεί και οι περιορισμοί σε μετακινήσεις και δραστηριότητα θα έχουν αρθεί.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα ΑΕΠ περίπου 6 μήνες νωρίτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες οικονομίες και ειδικότερα στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κάτω από το επίπεδο της μεγαλύτερης δυνατής απασχόλησης τη διετία 2021-22. Την ίδια ώρα, η πανδημία θα αφήσει στο πέρασμά της ένα μεγάλο όγκο νέου χρέους και ενώ αρχίζουν να εγείρονται ανησυχίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα.

Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική χαλαρή για την επόμενη διετία ανεξάρτητα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, κάτι που επισήμανε και η Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. Επομένως, οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλά και οι μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν. 

AP Photo/Michael Probst