Οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να «σηκώνουν» από τις τράπεζες το ποσό των 1.800 ευρώ το μήνα και μάλιστα μόνο με μία ανάληψη. Μέχρι χθες, το όριο ανάληψης ήταν καθορισμένο στα 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, που ισοδυναμεί με 21.840 ευρώ ετησίως, αν βέβαια συμφωνήσουμε όλοι ότι ο χρόνος έχει 52 εβδομάδες. Διότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τις αλλαγές στους κεφαλαιακούς περιορισμούς σαν μία σημαντική χαλάρωση η οποία έχει αντίκτυπο και στους καταθέτες.
Όσο και αν η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης ανά μήνα ή ανά έτος λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία των πολιτών, η πραγματική διαφορά θα σημειωθεί μόνο όταν αυξηθεί πραγματικά το όριο αναλήψεων και κυρίως όταν απελευθερωθούν οι συναλλαγές. Γιατί με τις σημερινές αλλαγές, είναι σαν να λέει η κυβέρνηση στους πολίτες «θα μπορείτε να σηκώνετε τα χρήματά σας με τη μία, αλλά σε αντάλλαγμα θα σηκώνετε λιγότερα».
Ας μη ξεχνάμε πως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, το όριο ανάληψης ήταν ημερήσιο και καθορισμένο στα 60 ευρώ. Δηλαδή, οι πολίτες που τηρούσαν... ευλαβικά την καθημερινή τους επίσκεψη στο ΑΤΜ (κάτι που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έκαναν) μπορούσαν να σηκώσουν 21.900 (60x365) ευρώ το χρόνο. Από σήμερα, λοιπόν, θα μπορούν να σηκώνουν από τις τράπεζες 1.800 ευρώ το μήνα, άρα 21.600 (1.800x12) ευρώ το χρόνο. Άρα για ποια χαλάρωση μιλάμε;
Στην ουσία, η κυβέρνηση παρουσιάζει τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης – και η οποία λογιστικά οδηγεί σε περιορισμένες αναλήψεις – ως χαλάρωση των περιορισμών, σε μία επίδειξη «δημιουργικής» λογιστικής.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από σήμερα μεταξύ άλλων ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα.
Επίσης για ποσά που πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό στο σύνολό τους.
Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 50% συνολικά για χρηματικά ποσά τα οποία μεταφέρονται από την αλλοδαπή από την 1/9/2017 και μετά με μεταφορά πίστωσης, με διαδικασία που έχει οριστεί από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Για χρηματικά ποσά τα οποία έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή από τις 23/7/2016 έως και την 31/8/2017 με μεταφορά πίστωσης, η ανάληψη σε μετρητά μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 30%. Για χρηματικά ποσά τα οποία έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή από τις 18/7/2015 έως και την 22/7/2016 με μεταφορά πίστωσης, η ανάληψη σε μετρητά μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 10%. Ειδικά οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως.
Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα όσα ισχύουν για τα capital controls από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών εδώ.
(φωτογραφία: SOOC)