Βρήκαν το «δάσος» του Ελληνικού, ψάχνουν ακόμη για αρχαία

Βρήκαν το «δάσος» του Ελληνικού, ψάχνουν ακόμη για αρχαία

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μεταξύ δάσους και αρχαιολόγων συνεχίζεται να βρίσκεται η επένδυση του Ελληνικού. Από τη μία ολοκληρώθηκε χθες η αυτοψία στην επίμαχη έκταση των 37 στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί ως δάσος, δίχως ουδείς να γνωρίζει, πότε θα εκδοθεί η απόφαση, και από την άλλη εκκρεμεί πάντα η επαναληπτική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αρχαία.

Η εμπλοκή παραμένει, η κυβέρνηση δείχνει εντελώς βραχυκυκλωμένη, ο χρόνος στην κλεψύδρα λιγοστεύει, και ακόμη και στο καλό σενάριο θεωρείται πρακτικά αδύνατο να ξεκινήσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα στις αρχές του 2018.

Στο διαδικαστικό της υπόθεσης, κλιμάκιο της επιτροπής επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της περιφέρειας επισκέφτηκε χθες το αμφισβητούμενο τμήμα των 37 στρεμμάτων, που νωρίτερα φέτος το Δασαρχείο Πειραιά είχε χαρακτηρίσει δασικό, διεξάγοντας αυτοψία σε πάνω από δέκα σημεία, κίνηση απαραίτητη προκειμένου να εκδοθεί η τελική απόφαση.

Η επίμαχη έκταση βρίσκεται επί της Λ. Ποσειδώνος, γειτνιάζει στο πρώην αμερικανικό κολέγιο θηλέων Πίρς που σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και το οποίο παλαιότερα το υπ. Πολιτισμού είχε επιχειρήσει να χαρακτηρίσει ως «νεώτερο μνημείο», αλλά κατόπιν των αντιδράσεων ανέκρουσε πρύμναν.

Τόσο τότε, όσο και σήμερα, το σημείο βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιδράσεων, καθώς εκεί έχει χωροθετηθεί ένα από τα σημαντικότερα σκέλη της επένδυσης, η ανάπτυξη πολυτελούς resort με καζίνο συνολικής δυναμικότητας 1.200 δωματίων. «Δεν πρόκειται για Legoland», είχε δηλώσει παλαιότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υπονοώντας ότι το master plan του επενδυτικού σχήματος δεν μπορεί να αλλάξει έτσι εύκολα.

Τα δέντρα είχαν φυτευτεί πολλές δεκαετίες πριν, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1932-1965, έχουν ωστόσο θεωρηθεί εδώ και πολλούς μήνες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ως «τεχνητή φυτεία». Είναι ακριβώς η γνωμοδότηση την οποία επικαλούνται η Ελληνικόν ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ που προσέβαλαν την απόφαση του Δασάρχη Πειραιά να χαρακτηρίσει τα 37 στρέμματα ως δασική έκταση, υπόθεση που ακόμη εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων.

Το θέμα είναι ότι ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη, έχει ασκήσει και η Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό, η οποία όμως ισχυρίζεται ότι δασική έκταση συνιστούν όχι μόνο τα 37 στρέμματα, ανεξάρτητα αν είχαν φυτευτεί τεχνητά ή όχι, αλλά και 400 ή περισσότερα στρέμματα, τα οποία εκτείνονται κατά μήκος της παραλιακής έκτασης του Αγίου Κοσμά.

Κατά τη χθεσινή αυτοψία στην περιοχή από τα μέλη της επιτροπής αμφισβητήσεων, οι δύο πλευρές διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικόν ΑΕ επικαλέστηκε και πάλι την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, μαζί με δασολόγους, υποστήριξαν ότι ανεξάρτητα του αν η έκταση φυτεύθηκε τεχνητά, δεν παύει να θεωρείται δασική.

Η απόφαση εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει να εκδοθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά ακόμη και αν η απόφαση δικαιώνει τους ενάγοντες, δηλαδή ΤΑΙΠΕΔ, και Ελληνικό, το σίριαλ θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Σε περίπτωση που η επιτροπή απορρίψει τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα, τότε η τελευταία θα προσφύγει στο διοικητικό Εφετείο. Στην πράξη αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση, αφού για όσο καιρό θα υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες γύρω από την έκταση, δεν θα μπορεί να γίνει και η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ στον επενδυτή. Όπως και να έχει, τέσσερις μήνες από τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασική, και το τοπίο παραμένει ακόμη θολό.

Την ίδια στιγμή, ανοικτό παραμένει και το κεφάλαιο με την αρχαιολογία. Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων έχει ζητήσει να κηρυχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι οι περιοχές Αγίου Κοσμά, Ελληνικού, και Αλίμου, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Η προ ημερών συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αναβλήθηκε και ο προσδιορισμός νέας ημερομηνίας εξαρτάται από το πότε θα βρουν τη «χρυσή τομή» το υπ. Πολιτισμού, οι αρχαιολόγοι, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΚΑΣ.