Βρετανία: Πτώση ρεκόρ σχεδόν 20% του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο

Βρετανία: Πτώση ρεκόρ σχεδόν 20% του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο

Η Βρετανική οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού λόγω του Covid-19, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 19,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Παρόλο που τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία είναι ελαφρώς καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, που προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ κατά 20,4%, η συρρίκνωση αυτή παραμένει η μεγαλύτερη σε σύγκριση με όλες τις άλλες προηγμένες οικονομίες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων, το 1955. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η Βρετανία θα γνωρίσει φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1920.

Η βρετανική οικονομία είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 2,5% στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν το ποσοστό ρεκόρ 29,1% στο δεύτερο τρίμηνο, από 9,6% στο πρώτο, καθώς η δυνατότητα δαπανών είχε περιοριστεί δραματικά στη διάρκεια του lockdown, ενώ τα εισοδήματα υποστηρίζονταν από κυβερνητικά προγράμματα που λήγουν τον επόμενο μήνα.

Η πτώση του του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φτάνει το 21,5% - όπως και της Ισπανίας – ενώ η Γαλλία κατέγραψε συρρίκνωση της τάξης του 19%.

Η βρετανική οικονομία παρουσιάζει έντονη ανάκαμψη από τον Μάιο, που χαλάρωσαν οι περιορισμοί, ωστόσο ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε ότι με την ανεργία να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 7,5% μέσα στο έτος, και την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που συνεπάγεται νέους περιορισμούς, η ώθηση αυτή είναι πιθανό να αντιστραφεί.