Β. Χαρατσής (Beta AXE): Τα δύο ενδεχόμενα που θα «κρίνουν» την άνοδο του Χ.Α.

Β. Χαρατσής (Beta AXE): Τα δύο ενδεχόμενα που θα «κρίνουν» την άνοδο του Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην κατακόρυφη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές στο πρώτο δίμηνο του 2019 και στη διαφαινόμενη λύση στις ελληνικές τράπεζες, αποδίδει τους δύο κύριους καταλύτες της ανόδου της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με δηλώσεις του στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής.

Ο ίδιος σημειώνει πως «έτσι κι αλλιώς η ελληνική αγορά είναι μια μικρή, περιφερειακή αναδυόμενη αγορά, οπότε είναι εύλογο να αντιδρά υπέρμετρα, τόσο στις ανόδους όσο και στις καθόδους». Σύμφωνα με τον CEO της Beta Χρηματιστηριακή, «ο πολιτικός καταλύτης δεν έχει μπει ακόμη στη χρηματιστηριακή διαδικασία, δεν έχει μπει στις τιμές της αγοράς το οποιοδήποτε σενάριο αναφορικά με την πολιτική και τις εκλογές, τουλάχιστον προς το παρόν».

Αναφερόμενος στην τεχνική εικόνα ο κ. Χαρατσής τονίζει πως είναι πολύ ελπιδοφόρα, καθώς μετά από καιρό «ο 50άρης (σ.σ. ο κινητός μέσος 50 ημερών) έσπασε τον 100άρι ενώ ο 200άρης (ο κινητός μέσος 200 ημερών) έχει γυρίσει θετικός, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2018. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις για την αγορά».

Τα δύο σενάρια για την άνοδο που κρίνουν τα... πάντα

Αναλύοντας την άνοδο της αγοράς, ο κ. Χαρατσής αναφέρεται στα δύο κεντρικά κατά τη γνώμη του ενδεχόμενα, όπου αναλόγως πιο ισχύει, θα κρίνει και τη βιωσιμότητα της ανόδου. Αν ισχύει το πρώτο ενδεχόμενο, τότε η άνοδος της αγοράς θα ξεθυμάνει γρήγορα, θα υπάρξει κόπωση και πισωγύρισμα. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε είμαστε μπροστά σε ένα πολύ θετικό σενάριο, όπου στην άνοδο της αγοράς θα «προστεθούν» και άλλες δυνάμεις και νέοι επενδυτές, πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική.

1) Στο πρώτο σενάριο, ο κ. Χαρατσής τονίζει πως ο προβληματισμός του είναι πως η άνοδος έχει συντελεστεί με χαμηλούς όγκους συναλλαγών (σε τεμάχια), κάτι που δείχνει ότι δεν εισρέει χρήμα, αλλά έχουν πάψει οι πωλητές. Για την άνοδο του τζίρου ο κ. Χαρατσής τονίζει ότι αυτή οφείλεται στην άνοδο των τιμών των μετοχών, ενώ σε τεμάχια δεν καταγράφεται κάτι ιδιαίτερο.

Σ'' αυτό το σενάριο ο χρηματιστής θεωρεί πως η άνοδος θα ξεθυμάνει γρήγορα, καθώς έρχεται λόγω αποχής των πωλητών, έπαψαν δηλαδή οι ρευστοποιήσεις, οπότε η αγορά βρήκε την ευκαιρία να αντιδράσει, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν είχε κάνει τίποτα επί χρόνια, στην άνοδο των διεθνών αγορών. Αυτό είναι και το πιο απαισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με τον ίδιο.

2) Αναφερόμενος στο δεύτερο ενδεχόμενο, ο κ. Χαρατσής αναρωτιέται μήπως είμαστε στην αρχή, στο ξεκίνημα μιας μακροχρόνιας ανόδου, οπότε οι πολλοί επενδυτές δεν έχουν ακόμη μπει στο σύστημα. Οι περισσότεροι (σ.σ. από τους ενεργούς) επενδυτές δεν έχουν πιστέψει ακόμη στην αγορά και στην άνοδο, έχοντας εθιστεί τόσα χρόνια στην... ήττα και στην πτώση. Αυτοί, θα μπουν στην αγορά όταν ο... ντόρος της ανόδου γίνεται πιο εντυπωσιακός, όταν ο Γ.Δ. π.χ. θα έχει κάνει μια άνοδο 50% ή 60%.

Μιλάει δηλαδή για ένα σενάριο που σταδιακά θα «φορτώσει» μέσω της εισόδου και άλλων επενδυτών άρα και άλλων κεφαλαίων που θα ανατροφοδοτήσουν το σύστημα και θα στηρίξουν περαιτέρω την άνοδο των μετοχών. Αυτό είναι και το πιο αισιόδοξο σενάριο, καθώς αν συμβαίνει, θα σημάνει μακροχρόνια αλλαγή τάσης με ό,τι συνεπάγεται αυτό.