Αυτά περιμένει η αγορά το 2016

Αυτά περιμένει η αγορά το 2016

Στάση αναμονής κράτησε η αγορά την χρονιά που πέρασε για αρκετές κυοφορούμενες συμφωνίες μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίες μπήκαν στις καλένδες ελέω capital controls, έλλειψης ρευστότητας, αλλά και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών που καθήλωσε τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» σε απραξία.

Το 2016 ξεκινά με «προίκα» σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να αλλάξουν άρδην το επιχειρηματικό τοπίο σε πολλούς και νευραλγικούς τομείς. Τηλεπικοινωνίες, Τρόφιμα, Λιανεμπόριο, Ιχθυοκαλλιέργειες, Ενέργεια, Ναυτιλία, Ασφάλειες και Υποδομές θα έχουν όπως όλα δείχνουν την τιμητική τους με τις ανακοινώσεις, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, να διαδέχονται η μια την άλλη.

Η συγκέντρωση σε συγκεκριμένους κλάδους έχει αρχίσει να υλοποιείται και να διαφαίνεται από την προηγούμενη χρονιά και η αγορά περιμένει εκτός τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός των πυλών, κινήσεις και εκτός συνόρων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας ισχυρών εταιρειών.

Το Liberal, επιχειρεί μια καταγραφή των όσων αναμένονται και είναι γνωστά στην αγορά, με στόχο την δημιουργία του ημερολογίου των συμφωνιών που θα φέρει το 2016.

H Forthnet, και το αμείωτο ενδιαφέρον

Αρχής γενομένης από τις Τηλεπικοινωνίες, η αγορά περιμένει την επόμενη μέρα στον κλάδο και την ένταση του ανταγωνισμού στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης που περνά υποχρεωτικά μέσα από το γάμο της Forthnet. Ένας γάμος που αναβάλλεται εδώ και ενάμιση χρόνο, περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες που ανάγονται στην αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρείας, και λιγότερο στο αν υπάρχει ενδιαφέρον καθώς αυτό είναι δεδηλωμένο από Vodafone και Wind, από το καλοκαίρι του 2014.

Οι τελευταίες έχουν από κοινού πραγματοποιήσει due diligence, για την Forthnet στις αρχές του 2015, με την Wind να κατέχει εδώ και δύο χρόνια το 33% της Forthnet, έχοντας δηλώσει επίσημα ότι θέλει να προχωρήσει σε εξαγορά της, ενώ πρόσφατα έλαβε παράταση μέχρι το καλοκαίρι του 2016 η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης που είχε αποκτήσει η Vodafone Ελλάδος μετά από συμφωνία με τη Wind για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet (13,24%), οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα της Wind.

Με το ενδιαφέρον να παραμένει ισχυρό όπως δήλωσε και προ ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γλαύκος Περσιάνης, η αγορά «ποντάρει» στην ολοκλήρωση του γάμου μέσα στο 2016. Ωστόσο, η αγορά δεν αποκλείει από τον νέο βασικό μέτοχο της Wind την Golden Tree, την ανάμιξή της εν γένει στην αγορά των Telecoms, με νέες συμφωνίες.

Αλλάζει ο χάρτης των Ασφαλιστικών  

Στην Ασφαλιστική αγορά το μέτωπο είναι ανοιχτό για την Εθνική Ασφαλιστική, και το πέρασμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην Ergo.

Όσον αφορά την Εθνική Ασφαλιστική το σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών (Capital Plan)  που έχει καταθέσει ο όμιλος της ΕΤΕ στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. , προβλέπει την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η πώληση του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα προβλέπεται να γίνει έως τα τέλη του 2016 με καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής έως τον Ιούνιο του 2017, ενώ στο σχέδιο που έχει υποβληθεί, ο όμιλος αφήνει ανοικτό το θέμα να διατηρήσει το 25% της εταιρείας εάν το ζητήσει ο αγοραστής.

Το επικαιροποιημένο capital plan που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση του ομίλου προβλέπει επίσης την πώληση των δύο ασφαλιστικών δραστηριοτήτων σε Ρουμανία και Κύπρο έως τον Ιούνιο του 2017, αλλά και την πώληση θυγατρικών σε δύο τουλάχιστον άλλες χώρες το αργότερο έως το 2018.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κερδοφόρος, κατέχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και σε γενικές γραμμές είναι μία ελκυστική «νύφη», όμως οι μνηστήρες μέχρι στιγμής δεν προσφέρουν ένα ικανό τίμημα επικαλούμενοι τις πολιτικές αναταράξεις και την αβεβαιότητα. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αποτελέσει την είδηση της δεκαετίας για τον κλάδο.

Από την άλλη όσον αφορά στην Αγροτική Ασφαλιστική, όπως έχει αναφέρει το Liberal.gr μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν εξελίξεις, για την εξαγορά από την Ergo Insurance Group, του ομίλου της Munich Re. Η συμφωνία για την εξαγορά έγινε γνωστή τον Αύγουστο του 2014 όταν η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στη γερμανική Ergo έναντι 90,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι και η ΑΤΕ Ασφαλιστική πρέπει να έχει πωληθεί μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τρ. Πειραιώς.

Η συμφωνία της «Νίκας» και οι καθυστερήσεις

Η εξαγορά της Νίκας από την ομάδα μετόχων υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita και την επενδυτική εταιρεία Impala για πολλούς θα είχε τελειώσει ήδη, ωστόσο το φλέρτ, έχει χρονίσει αν και πλέον φαίνεται ότι ωρίμασε.

Η συγκεκριμένη συμφωνία όχι μόνο αναμένεται να οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας, αλλά και να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και ανακατατάξεων συνολικά στον κλάδο καθώς μετά την αναδιάρθρωση της Νίκας υπό την ομπρέλα της υπάρχει σχέδιο να υπαχθούν και άλλες βιομηχανίες. Στελέχη που εμπλέκονται άμεσα στη συμφωνία εκτιμούν ότι η εξαγορά Θα έχει ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2016.

Οι βασικοί πυλώνες της συμφωνίας είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ, η μεταβίβαση των παγίων στις πιστώτριες τράπεζες τα οποία σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Π. Γ. Νίκας ανέρχονται σε 44,83 εκατ. ευρώ. Τέλος προβλέπεται  «κούρεμα» των δανείων με τα οποία βαρύνεται σήμερα η Π. Γ. Νίκας και τα οποία προσεγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων των ποσών που είναι μέσω factoring).

ΟΛΠ, ΟΛΘ, Θριάσιο σε τελική ευθεία

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, όπως και η αντίστοιχη για τον ΟΛΘ, μπορεί να μην έχουν την χροιά των προαναφερόμενων deal σε άλλους κλάδους, ωστόσο, εκτός ότι θα είναι μεγάλου μεγέθους θα  αποτελέσουν σηματωρό για επενδύσεις και σε άλλες υποδομές όπως το Θριάσιο και την Τραινοσε.

Το Ταμείο γνωστοποίησε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ (61%, αρχικά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ και σε ορίζοντα πενταετίας ποσοστού 16%) και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, μαζί με το άνοιγμα των αποτιμήσεων του ΟΛΠ από τους δύο ανεξάρτητους οίκους, Cantor και American Appraisal Hellas, που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.

Όσον αφορά το Θριάσιο, λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ αργεί  και αυτό αλλά έχει ισχυρό ενδιαφέρον.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και η περίοδος παραλαβής της προκήρυξης και του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης έληγε στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων ήταν αρχικά η 31η Μαρτίου 2016. Τα τεύχη δημοπράτησης έχουν λάβει εκτός από την Cosco, οι  Damco, μέλος του ομίλου Maersk, Kuehne + Nagel, η Ορφέας Βεϊνόγλου και σειρά ελληνικών εταιρειών logistics (Goldair Cargo, Sarmed, και Diakinisis, μεταξύ άλλων, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία εταιρειών ακινήτων όπως η Grivalia η Εθνική Πανγαία, αλλά και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος.

Έρχονται επενδυτές και στα ψάρια

Έντονες είναι οι διεργασίες στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Η «Σελόντα» εξαγόρασε τη «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» και πλέον η νέα εταιρεία ελέγχεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τις τράπεζες, ενώ οι τελευταίες αποτελούν πια και τους μεγαλομετόχους της «Νηρεύς».

Επόμενος στόχος κατά το 2016 είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα εξαγοράσει ένα μεγάλο πλέον εταιρικό σχήμα το οποίο θα προκύψει από μια ενδεχόμενη συγχώνευση της «Σελόντα» και της «Νηρεύς». Σε κάθε περίπτωση είτε σε ένα μεγάλο σχήμα είτε στις δύο ξέχωρες εταιρείες δεδομένη θεωρείται από την αγορά η έλευση ξένων επενδυτών στην «βαριά βιομηχανία» των Τροφίμων.

Ο Βερόπουλος κινεί τις εξελίξεις στα σουπερμάρκετ

H συμφωνία Βερόπουλου - Metro αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο του λιανεμπορίου. Η συμφωνία αφορά την πώληση της δραστηριότητας της Bερόπουλος στην Ελλάδα, στη Metro της οικογένειας Παντελιάδη.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο αλυσίδων σουπερμάρκετ έχει υπογραφεί και η μόνη εκκρεμότητα που απομένει είναι η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχει κατατεθεί ο φάκελος, από τα τέλη Νοεμβρίου.

Έτσι μετά και το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Metro θα αποκτήσει τις κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος, που βρίσκονται σε 54 πόλεις της χώρας. Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.

Μεγάλες οι αλλαγές στην ενεργειακή αγορά

Το ενδιαφέρον δύο μεγάλων σχημάτων, ενός ιταλικού με μια μεγάλη εταιρεία, τη Snam και ενός βελγικού-ισπανικού στο οποίο συμμετέχει η Flaxis έχει προσελκύσει η  ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), και όπως ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ "Και τα δύο σχήματα διενεργούν έλεγχο στα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ και πιστεύω ότι κι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο για να υποβάλλουν προσφορές και να γίνει τελικά η ολοκλήρωση του σχήματος που θα πάρει την εταιρεία.

Το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει την διατήρηση του 51% υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, την πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή και την εισαγωγή του 29% στο Χρηματιστήριο σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η συμφωνία αναφέρει ότι η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από επενδυτή θα πρέπει γίνει το συντομότερο δυνατόν και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών, μέσω του χρηματιστηρίου, σε επόμενη φάση.

Ο Grimaldi έρχεται

Πρόταση εξαγοράς της Hellenic Seaways έχει υποβάλλει προς την Τράπεζα Πειραιώς, ο Όμιλος Grimaldi, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου κ. Εμμανουέλε Γκριμάλντι.

Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει απάντηση από την πλευρά της τράπεζας που συνεχίζει να διαχειρίζεται την εν λόγω εταιρία. Ο κ. Γκριμάλντι διαβλέπει το μέλλον της εταιρίας ευοίωνο εξαιτίας της χαμηλής τιμής των καυσίμων κίνησης των πλοίων.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς εδώ και καιρό έχει αρχίσει την αναδιοργάνωση της Hellenic Seaways. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει την συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρίας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και νέο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους 13 εκατ. ευρώ, μείωση των επιτοκίων δανεισμού και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων για μια επταετία. Επίσης η ίδια συμφωνία προβλέπει και την κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή σχεδίου η μεταβίβαση της εταιρείας θα αποτελέσει ένα ακόμη deal που θα «ταράξει τα νερά» το 2016.

Αντιόπη Σχοινά