Αρνητικό ρεκόρ 30ετίας για την κινεζική οικονομία
AP
AP

Αρνητικό ρεκόρ 30ετίας για την κινεζική οικονομία

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) μείωσε τις προβλέψεις της για ακόμη μια φορά - εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικής της Κίνας για μηδενικό Covid.

Είναι η πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 30 χρόνια που η υπόλοιπη αναπτυσσόμενη Ασία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από την Κίνα, ανέφερε η Τράπεζα με έδρα τη Μανίλα στην τελευταία της έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη.

«Η τελευταία φορά ήταν το 1990, όταν η ανάπτυξη (της Κίνας) επιβραδύνθηκε στο 3,9%, ενώ το ΑΕΠ στην υπόλοιπη περιοχή αυξήθηκε κατά 6,9%», όπως επισημαίνεται.

Η ADB περιμένει τώρα η αναπτυσσόμενη Ασία —πλην της Κίνας— να αναπτυχθεί κατά 5,3% το 2022 και η Κίνα κατά 3,3% το ίδιο έτος.

Και τα δύο στοιχεία αφορούν σε περαιτέρω υποβαθμίσεις - τον Ιούλιο, για παράδειγμα, μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 4% από 5%. Η ADB το απέδωσε την εξέλιξη σε σποραδικά lockdown εξαιτίας της πολιτικής για μηδενικό Covid, στα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της ασθενέστερης εξωτερικής ζήτησης.

Επιπλέον, μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το 2023 στο 4,5% από τις προοπτικές 4,8% του Απριλίου λόγω «της μείωσης της εξωτερικής ζήτησης που περιορίζει τις επενδύσεις στη μεταποίηση».

Περιορισμένη ανάκαμψη

Αν και η περιοχή δείχνει σημάδια συνεχιζόμενης ανάκαμψης μέσω του αναζωογονημένου τουρισμού, οι παγκόσμιοι αντίθετοι άνεμοι επιβραδύνουν τη συνολική ανάπτυξη, ανέφερε η ADB.

Η ADB αναμένει τώρα οι αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες να αναπτυχθούν κατά 4,3% το 2022 και 4,9% το 2023 — υποβαθμισμένη προοπτική από τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Ιουλίου κατά 4,6% και 5,2% αντίστοιχα.

Οι τελευταίες ενημερώσεις στο Asian Development Outlook προέβλεπαν επίσης ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο στο 4,5% το 2022 και στο 4% το 2023 — μια προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων του Ιουλίου 4,2% και 3,5% αντίστοιχα, επικαλούμενες πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις από τα τρόφιμα και το ενεργειακό κόστος.

«Οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός έχει πλέον ανέβει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα», αναφέρει η έκθεση. «Αυτό συμβάλλει σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες εν μέσω υποτονικών προοπτικών ανάπτυξης και επιταχυνόμενης νομισματικής σύσφιξης από τη Fed».

Κίνα, η «μεγάλη εξαίρεση»

«Η ΛΔΚ παραμένει η μεγάλη εξαίρεση», αναφέρει η ADB. «Η χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, η αύξηση της ανοσοποίησης, η πτώση των ποσοστών θνησιμότητας από τον Covid-19 και ο λιγότερο σοβαρός αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον στην υγεία, υποστηρίζουν τη βελτιωμένη κινητικότητα σε μεγάλο μέρος της περιοχής», προστίθεται στην έκθεση.