Απουσιάζει η ναυτιλία από τη συμφωνία για το Κλίμα

Απουσιάζει η ναυτιλία από τη συμφωνία για το Κλίμα

Χωρίς αναφορά στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι το τελευταίο σχέδιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ένα πρόχειρο σχέδιο συμφωνίας με ημερομηνία την 5η Δεκεμβρίου, περιείχε μια προαιρετική ρήτρα δέσμευσης για «τον περιορισμό ή τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις διεθνείς αερομεταφορές και τα καύσιμα ναυσιπλοΐας» και προσδιόριζε τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) ως φόρουμ για την αντιμετώπιση των εκπομπών της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι, σε ισχύ παραμένει μέχρι το 2020 το πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο απαιτεί από τον ΙΜΟ να αναλάβει δράση.

Η παράγραφος αυτή δεν υπάρχει πλέον στο πρόσφατο κείμενο, και δεν έχει αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη άμεση αναφορά στη ναυτιλία. Η συμφωνία του Παρισιού αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το COP21 στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, στην 21η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Οι ειδικοί ανέφεραν στην Lloyd'' s List πριν από τη σύνοδο, ότι υπήρχε το προαίσθημα ότι ίσως αφαιρεθεί το κείμενο που αναφερόταν στη ναυτιλία, λόγω της πίεσης από ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες. Οι παρατηρητές έχουν ήδη επισημάνει ότι η κατάργηση της ειδικής ρήτρας στη ναυτιλία θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ναυτιλίας υπολογίζονται βάσει περιφερειακών ή εθνικών στόχων.