Απάτη 1,1 εκατ. σε ελληνικό πανεπιστήμιο με 40 «αγνοούμενους» ερευνητές
Ερευνα OLAF

Απάτη 1,1 εκατ. σε ελληνικό πανεπιστήμιο με 40 «αγνοούμενους» ερευνητές

Υπόθεση απάτης με επιχορήγηση περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο αποκάλυψε σήμερα η OLAF. Τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού έργου που θα διευθυνόταν από μία πολλά υποσχόμενη νεαρή επιστήμονα, της οποίας ο πατέρας επίσης εργαζόταν στο συγκεκριμένο. Στο πλαίσιο του έργου θα διαμορφωνόταν ένα δίκτυο περισσότερων από 40 επιστημόνων- ερευνητών παγκοσμίως.

Η OLAF υποπτεύτηκε για πρώτη φορά όταν ανακάλυψε πώς εμφανίζονταν να πληρώνονται οι διεθνείς ερευνητές. Οι επιταγές εκδίδονταν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών, αλλά στη συνέχεια έμπαιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολλούς δικαιούχους. Οι υποψίες αυξήθηκαν όταν προέκυψε ότι οι επιταγές κατατέθηκαν προσωπικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς από την επικεφαλής επιστήμονα.

Η ερευνητική ομάδα της OLAF αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Παρά τις προσπάθειες της επικεφαλής να παρεμποδίσει την έρευνα και με τη βοήθεια των ελληνικών εθνικών αρχών που παρείχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τη δική της εγκληματολογική έρευνα, η OLAF μπόρεσε να συγκεντρώσει τα πραγματικά στοιχεία πίσω από την απάτη.

Βρέθηκαν ισχυρές αποδείξεις, που έδειξαν πως η επικεφαλής επιστήμονας είχε η ίδια δημιουργήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για να «πληρώσει» τους διεθνείς ερευνητές και έκανε συνδικαιούχο τον εαυτό της προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα. Η OLAF ακολούθησε τα οικονομικά ίχνη και κατάφερε να αποδείξει ότι μεγάλα ποσά είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την επιστήμονα είτε μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό λογαριασμό της.

Ορισμένοι από τους ερευνητές που φέρονται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο ήρθαν σε επαφή με την OLAF. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε ότι το όνομά τους ήταν συνδεδεμένο με το έργο ή είχε γνώση των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στο όνομά τους ή για τυχόν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και προς τις ελληνικές εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη. Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση και να επαληθεύουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί υποτίθεται για να πληρώνουν ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν ζωτικής σημασίας στοιχείο για να φτάσουν στο τέλος αυτής της προσπάθειας εξαπάτησης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και αυτό θα μπορούσε να είχε σημαντικές επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην απόπειρα απάτης» τόνισε ο γενικός διευθυντής της OLAF Βίλε Ίταλα.