Ανοίγει ο διάλογος- εξπρές για το ασφαλιστικό

Ανοίγει ο διάλογος- εξπρές για το ασφαλιστικό

Τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού, που θα οδηγήσει σε  νέες μειώσεις συντάξεων, παρουσιάζει το απόγευμα της Πέμπτης στους δανειστές ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Με την αυριανή διαδικασία  ανοίγει ο διάλογος-εξπρές για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση του  υπουργικού συμβουλίου ώστε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα  προβλέπει τα εξής:

1. Προωθειται επανυπολογισμός όλων των συντάξεων(και των σημερινών συνταξιούχων) με βάση την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, τον χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό του. Ειδικός  αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, με στόχο να εξοικονομηθούν από 700 έως 900 εκατ. ευρώ, για το 2016. Οι μειώσεις θα είναι  μεγαλύτερες στην περίπτωση ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία, που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς.

2. Εξετάζεται  μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές (που σήμερα είναι 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη)  με στόχο  τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της βιωσιμότητας της επικουρικής ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

3. Καθιερώνεται η  εθνική σύνταξη, μια σύνταξη η οποία  θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που μεταφράζεται σήμερα στα 384 ή στα 390 ευρω. Από κει και πάνω τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου.  Η εθνική - κοινωνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Εξετάζεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών α αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες  μονάδες -σταδιακά έως το 2018- ώστε να περιοριστεί το «μαχαίρι» στις συντάξεις . Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αντίθετοι στο σενάρια αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες και τους  εργαζόμενους..Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τον Ιούλιο είχαν μειωθεί  στο 2,9% οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, ενώ είχαν μειωθεί και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων.