Ανοδικά αντιδρά την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από ένα τριήμερο πτωτικό σερί που «κόστισε» συνολικά 4,2% στον Γενικό Δείκτη.
Το γεγονός ότι ο ΓΔ κατά το χθεσινό κλείσιμο «κρατήθηκε» πάνω από το επίπεδο των 610-611 μονάδων αξιολογείται, τεχνικά, ως θετικό, καθώς και το γεγονός ότι η αγορά κατάφερε στο τέλος να περιορίσει αισθητά τις ενδοσυνεδριακές της απώλειες, κλείνοντας τελικά με πτώση 0,88%.
Το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών στρέφεται σήμερα, από πλευράς διαμόρφωσης κλίματος, στις επαφές που θα έχει στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, στο βαθμό που οι εκεί συζητήσεις μπορούν να προσφέρουν κάποιες ενδείξεις για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές.
Σε γενικές γραμμές, η αγορά δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής αναμονής, με φόντο και το γεγονός ότι το σενάριο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες εξακολουθεί να συγκεντρώνει πιθανότητες επαλήθευσης.
Στο ταμπλό του Χ.Α. ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η ανοδική αντίδραση του τραπεζικού δείκτη, σε ποσοστό 6,17% στις 836,95 μονάδες, μετά από ένα διήμερο με συνολικές απώλειες 10%. Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, με κέρδη της τάξης του 6% διαπραγματεύονται οι Τρ. Πειραιώς και ΕΤΕ, η Alpha Bank ενισχύεται 6,98%, ενώ η Eurobank βρίσκεται στα 0,674 ευρώ με άνοδο 4,98%.
Στη σύνθεση του FTSE Large Cap ξεχωρίζουν τα κέρδη της ΜΕΤΚΑ (+7,33%) ενώ, πέραν των τραπεζών, με σημαντική άνοδο διαπραγματεύεται η Μυτιληναίος, ενισχυμένη σε ποσοστό 6,34%. Οι ΔΕΗ και Motor Oil κινούνται στο +4,98% και +4,63% αντίστοιχα,ενώ κέρδη άνω του 2% καταγράφουν οι τίτλοι των ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και MIG.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο τίτλος της Ελλάκτωρ με απώλειες 0,89% στα 1,1 ευρώ, οι Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχωρούν οριακά σε ποσοστό 0,12% και 0,01% αντίστοιχα, όπως και ο τίτλος της Jumbo που διαπραγματεύεται στα15,06 ευρώ (-0,26%).
Ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν τις 16:30 βρίσκεται σε υψηλό ημέρας στις 635,06 μονάδες με άνοδο 3,47%.
Ο τζίρος διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 49 εκατ. ευρώ.