Πληθωρισμός ΗΠΑ: Ανέβηκε στο 3,5% τον Μάρτιο

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Ανέβηκε στο 3,5% τον Μάρτιο

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο ανέβηκε πιο πολύ από ό,τι αναμενόταν, στο 3,5%, όπερ σημαίνει πως η Fed θα κρατήσει περαιτέρω στάση αναμονής όσον αφορά στα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκε 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι το Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,3% και 3,4% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,7%.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου εκτοξεύτηκε 13 μονάδες βάσης στο 4,5%.

Η ενέργεια αυξήθηκε κατά 1,1% μετά από αύξηση 2,3% τον Φεβρουάριο, ενώ το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της βαρύτητας του ΔΤΚ, ήταν υψηλότερο κατά 0,4% και κατά 5,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι προσδοκίες για επιβράδυνση του κόστους που σχετίζεται με τη στέγαση κατά τη διάρκεια του έτους ήταν κεντρικής σημασίας για τη θέση της Fed ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αρκετά στάσιμος ώστε να επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον μήνα και ήταν αυξημένες κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Στο μεταξύ, οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων μειώθηκαν κατά 1,1% και οι τιμές των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 0,6%.