field_kentriki_fotografia
Alpha Bank - Nexi: Mε κοινή εταιρεία «ανοίγονται» σε μία αγορά 45 δισ. ευρώ

Τα σχέδια τους για δυναμικό άνοιγμα στην αγορά ψηφιακών συναλλαγών που φθάνει σήμερα τα 45 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με την Alpha Bank να έχει ηγετική παρουσία με μερίδιο 25%, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, παρουσίασαν σε σημερινή εκδήλωση οι Alpha Bank και Nexi. Οι οποίες δημιούργησαν κοινή εταιρία, τη Nexi Payments, με την Alpha Bank να έχει μερίδιο 49% από την εισφορά του κλάδου POS.

Αλλά η επένδυση της Nexi και η συνεργασία με την Alpha Bank δεν σταματά στην εξαγορά του 51% του κλάδου POS της Alpha Bank και τα 157 εκατ. ευρώ της αγορά του μεριδίου της στην κοινοπραξία. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Nexi  Paolo Bertoluzzo, η ιταλική εταιρία σκοπεύει να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην ερχόμενη πενταετία στην κοινή εταιρεία.

Πρόσθεσε, ότι η Nexi έχει ήδη δημιουργήσει Advanced Center (Κέντρο Αριστείας) στην Ελλάδα στο Κρυονέρι, στο οποίο εργάζονται ήδη περισσότερα από 1.000 άτομα στον τομέα του issuing και εξυπηρετούν όλο τον όμιλο της Nexi που δραστηριοποιείται σε 25 χώρες και σχεδιάζει επέκταση σε αναπτυσσόμενες αγορές, σε ένα δυναμικό κλάδο που θα αναπτύσσεται, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία στις συναλλαγές επεκτείνεται διαρκώς.

Η συνεργασία με μία μεγάλη ελληνική τράπεζα την Alpha Bank και το σχέδιο του εισηγμένου στο Μιλάνο ομίλου Nexi για περαιτέρω επενδύσεις, εξηγούν και την παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και της κ. Patrizia Falcinelli, Πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας, στην εκδήλωση, που σηματοδότησε την έναρξη της νέας εταιρείας.

Όπως είπε ο κ. Ψάλτης, «ο κλάδος των ηλεκτρονικών πληρωμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τρέχει με ραγδαίους ρυθμούς, μια ανάπτυξη η οποία αποτυπώνεται και στα νούμερα καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το 2022 θα αυξηθεί κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή που κατά το χρονικό διάστημα 2019-2021 ενισχύθηκε κατά 25%».

Ο κ. Ψάλτης είπε, ότι Alpha Bank κατέχει μερίδιο 25% στην αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ ο κ. Bertoluzzo πρόσθεσε ότι η Alpha Bank έχει συνεργασία με 170.000 εμπόρους και εξυπηρετεί περίπου 4,5 εκατ. ενεργές κάρτες, ενώ σημείωσε ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη έρχεται από τις μικρές επιχειρήσεις.

Απευθείας επενδύσεις 3 δισ. ευρώ φέτος

Μεγάλη απευθείας επένδυση ανάλογη των άλλων μεγάλων ομίλων που ήρθαν στην Ελλάδα, χαρακτήρισε την επένδυση της Nexi ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος είπε ότι στα 4,8 δισ. ευρώ επενδύσεων που έγιναν πέρυσι, προστέθηκαν φέτος απευθείας επενδύσεις 3 δισ. ευρώ μέχρι τώρα. Προσέθεσε ότι έχουν ενταχθεί επενδύσεις 5 δισ. ευρώ φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης, περί το 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ καθώς και 500 εκατ. ευρώ από άλλα περιφερειακά ταμεία.

Τι προσφέρουν οι ψηφιακές συναλλαγές

Ταχύτητα, ασφάλεια και ευκολία σε εμπόρους και καταναλωτές προσφέρουν οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της Nexi Payments. Οι ψηφιακές πληρωμές αναμένεται να αναβαθμιστούν σημαντικά, παρέχοντας ταχύτερη, ευκολότερη και ακόμη πιο ασφαλή εμπειρία για τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις, μέσω της παροχής εργαλείων άμεσης χρήσης (ready-to-use), που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία στην ανάπτυξη και τη διαχείριση των πληρωμών των πελατών. Την ίδια στιγμή, οι νέες υπηρεσίες από την Alpha Bank και τη Nexi θα δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαμβάνουν μία νέα, απλοποιημένη εμπειρία αγορών χωρίς τη χρήση μετρητών. 

Ο Βασίλης Ψάλτης, CEO του Ομίλου Alpha Bank, σημείωσε: «Η συνεργασία της Alpha Bank με τη Nexi στον τομέα των πληρωμών, αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για δημιουργία συμμαχιών με ομίλους –ηγέτες στην παγκόσμια αγορά, με στόχο την παροχή λύσεων κορυφαίας ποιότητας προς τους Πελάτες μας. 

Είμαστε ενθουσιασμένοι από την αμοιβαία δέσμευση των δύο μερών και είμαστε βέβαιοι ότι η κοινή μας προσπάθεια θα μετασχηματίσει την εμπειρία ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα, σε μία περίοδο που οι Πελάτες μας επιλέγουν – σε ολοένα και πιο αυξημένα ποσοστά - τις πληρωμές χωρίς μετρητά». 

Ο Paolo Bertoluzzo, CEO του Ομίλου Nexi, δήλωσε: «Σήμερα, με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε την έναρξη μίας στρατηγικής συνεργασίας με την Alpha Bank στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την κοινή δημιουργία της Nexi Payments Greece, η οποία θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των πληρωμών στη χώρα.

Μαζί, θα παρέχουμε στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στη δημόσια διοίκηση μία προσφορά καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων και υπηρεσιών, με στόχο να γίνουν οι ψηφιακές πληρωμές μία καθημερινή εμπειρία που ωφελεί ολόκληρο το σύστημα πληρωμών. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσής μας στην Ελλάδα, όπου απασχολούμε ήδη περισσότερα από 1.000 άτομα και όπου πρόσφατα δημιουργήσαμε στην Αθήνα ένα κέντρο αριστείας, για την ανάπτυξη της πλατφόρμας issuing που θα εξυπηρετεί ολόκληρο τον Όμιλο Nexi. 

Τα επόμενα 5 χρόνια, θα επενδύσουμε περισσότερα από Ευρώ 100 εκατ. στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε να προσλάβουμε 100 ταλαντούχους επαγγελματίες για να εργαστούν στις τεχνολογικές πλατφόρμες νέας γενιάς. Αυτή η συνεργασία με την Alpha Bank, σύμφωνα με την επιλεκτική επενδυτική μας στρατηγική, σε αγορές με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης, όπως η Ελλάδα, για τον Όμιλο Nexi, αντιπροσωπεύει ένα περαιτέρω βήμα στην πορεία μας, για τη δημιουργία αξίας σε μία άκρως ανταγωνιστική και ταχέως εξελισσόμενη αγορά».

Διονύσης Γρηγοράτος CEO Nexi Payments Greece: Οι 2 πρώτες καινοτομίες

Ο Διονύσης Γρηγοράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nexi Payments Greece, σχολίασε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς τόσο η Alpha Bank, όσο και η Nexi εισέρχονται σε μία νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας. 

Τις επόμενες ημέρες, σε επιλεγμένα καταστήματα της Alpha Bank αρχικά και αμέσως μετά σε όλη τη χώρα, θα διατεθούν στους εμπόρους δύο νέες καινοτόμες λύσεις της αγοράς: το Nexi SoftPOS, για μικρούς και μεγάλους εμπόρους, που τους επιτρέπει να μετατρέψουν το smartphone τους σε τερματικό POS που δέχεται όλες τις ανέπαφες μεθόδους πληρωμής, και τo Smart POS Terminal, για μεγαλύτερους εμπόρους, που τους επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των λογαριασμών τους, μέσω νέων λειτουργιών.

 Ήδη από την πρώτη μέρα, παρέχουμε λύσεις που αλλάζουν τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι για τον ρόλο που θα παίξουμε στην εξέλιξη του χώρου των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα». 

Nexi Payments Greece: Τα οικονομικά μεγέθη- Έσοδα pro forma 94 εκατ. ευρώ 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ Alpha Bank και Nexi, που σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας της Nexi Payments Greece, πραγματοποιήθηκε την 30 Ιουνίου 2022. Η Alpha Bank έχει μεταβιβάσει τον τομέα αποδοχής πληρωμών δι’ απόσχισης στη νέα εταιρεία, η οποία και έλαβε άδεια ιδρύματος πληρωμών. 

Η Nexi κατέχει ποσοστό 51% στη νέα εταιρεία, ενώ η Alpha Bank, μέσω της υπογραφής μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής, παραμένει προσηλωμένη στον τομέα αποδοχής πληρωμών και αποτελεί τον αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων και υπηρεσιών της νέας εταιρείας στην ελληνική αγορά, μέσω του εκτεταμένου Δικτύου Καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα. 

Η Nexi θα ενοποιήσει τη νέα εταιρεία, εξέλιξη που αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 196.000 τερματικά POS και Ευρώ 12 δισ. όγκου πληρωμών. Η Nexi Payments Greece αναμένεται να έχει περίπου 94 εκατ. ευρώ έσοδα το 2022, σε pro-forma βάση και προ συνεργειών. Η Nexi χρηματοδότησε πλήρως την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, αξιοποιώντας τα ταμειακά της διαθέσιμα. 

Μετά από την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής-ορόσημο, η Alpha Bank ολοκληρώνει επιτυχώς τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου “Project Tomorrow”, οι οποίες και αντισταθμίζουν πλήρως την επίπτωση από τις συναλλαγές Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που ολοκληρώνονται εντός του β’ τριμήνου του 2022, γεγονός που της επιτρέπει να επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο για την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη ΜΕΑ εντός του α’ εξαμήνου του έτους.