Αλαλούμ με τη Folli Follie - Κάκιστοι χειρισμοί πλήγωσαν συνολικά την αγορά

Αλαλούμ με τη Folli Follie - Κάκιστοι χειρισμοί πλήγωσαν συνολικά την αγορά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από 15 συνεδριάσεις και ισοπέδωση τόσο της μετοχής κατά 70% όσο και της κεφαλαιοποίησης κατά 705 εκατ. ευρώ, σήμερα Παρασκευή ελήφθη η απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης της Folli Follie.

Θυμίζουμε ότι πριν δημοσιευτεί η έκθεση του QCM η μετοχή βρίσκονταν πάνω από τα 15 ευρώ με την αποτίμηση πλέον του 1 δισ. ευρώ, ενώ χθες υποχώρησε στα 4,80 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 321 εκατ. ευρώ!

Η απόφαση για αναστολή ελήφθη μετά από αίτημα της ίδιας της εταιρείας που σήμερα το πρωί έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κατόπιν η Ε.Κ. ζήτησε από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου την αναστολή και η μετοχή δεν ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση. Βεβαίως, κάποιες εντολές είχαν μπει στο σύστημα από την προσυνεδρίαση.

Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Folli Follie κατηγορεί την αγορά για «συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας» και για το λόγο σημειώνει πως ζητά την αναστολή. 

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Η FF Group δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού γνωστοποιεί ότι σήμερα ελήφθη η απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie, φωτίζει και μια άλλη πτυχή, που ίσως είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Στην ανακοίνωσή της, η Ε.Κ. επισημαίνει πως «στην επιστολή αυτή η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευση».

Είναι μια παράμετρος που στην αρχική απόφαση αναστολής δεν είχε γνωστοποιηθεί, καθώς η ανακοίνωση της Folli Follie έκανε λόγο για «συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας» και για το λόγο αυτό ζήτησε την αναστολή».

Επίσης, είναι μια παράμετρος που ίσως «δικαιώνει» όσους έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες ότι υπήρχε έως την Παρασκευή 25 Μαΐου προθεσμία για να δοθούν στοιχεία από τη FF Group στην εποπτική αρχή, τα οποία τελικώς δεν κατέστη δυνατόν να δοθούν…

Οι ευθύνες της Folli Follie 

Στην ουσία η Folli Follie θέλει να κερδίσει χρόνο, όσο γίνεται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκησή της βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ όπου είναι έδρα της μεγαλύτερης θυγατρικής και «πηγή» των επίμαχων στοιχείων που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από το fund QCM.

Όμως, οι ευθύνες της διοίκησης της Folli Follie είναι τεράστιες στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Κατηγορεί την αγορά για συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, έχοντας αφήσει όλες τις προηγούμενες είκοσι ημέρες στο σκοτάδι την αγορά.

Η αίσθηση της αγοράς είναι ότι αιφνιδιάστηκε απολύτως και «έτρεξε» πίσω από τις εξελίξεις δείχνοντας αδυναμία, ενώ ουδέποτε απάντησε στις εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες του αμερικανικού fund. Η διοίκηση έδειξε αδυναμία να βγει μπροστά με δυναμική και να υπερασπιστεί το… δίκιο της, προβάλλοντας τα δικά της επιχειρήματα, με αποτέλεσμα η αγορά – εύλογα – να πιστέψει την «αλήθεια» των καταγγελιών του QCM.

Μια κατάσταση απολύτως δραματική καθώς η περίπτωση του FF Group έγινε η γενεσιουργός αιτία για να μπουν... δαιμόνια σ'' όλη την αγορά.

Στην αγορά κυκλοφορούν τρομερές φήμες και σενάρια κάθε είδους, με την κύρια ευθύνη γι' αυτό να την έχει η διοίκηση της Folli Follie που άφησε να αιωρούνται έωλες οι εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες του αμερικανικού επενδυτικού σχήματος.

Κύκλοι της αγοράς εξέφραζαν χθες ανοικτά την ανησυχία τους για το αν η διοίκηση θα μπορέσει να δείξει τα στοιχεία που καλείται να δείξει. Το fund QCM έθεσε θέματα που έως τώρα δεν έχουν απαντηθεί. Η αγορά αναρωτιέται αν υπάρχουν όντος τα χρήματα που στα επίσημα έγγραφά της η εταιρεία υποστήριζε ότι έχει.

Η αγορά, που σε τέτοιες περιπτώσεις «διαβάζει» τη δική της αλήθεια, δείχνει πως δεν πιστεύει τη διοίκηση της εταιρείας αλλά τα λεγόμενα του αμερικανικού fund.

Οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι δύο «σχολές» σκέψης

Μεγάλες ευθύνες έχει και η εποπτική αρχή που επίσης αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. Αρκετοί σημειώνουν πως – εκ του αποτελέσματος – κρίνεται λανθασμένη η απόφαση για μη αναστολή άμεσα, την ίδια ημέρα που «έσκασε» η έκθεση του QVM.

Οι ίδιοι φέρουν το παράδειγμα της περίπτωσης των Πλαστικών Κρήτης, που όταν απήχθη ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Λεμπιδάκης, αμέσως η μετοχή βγήκε από το ταμπλό και επανήλθε ύστερα από σχεδόν έξι μήνες, μετά το αίσιο τέλος αυτής της ιστορίας!

Εδώ επικράτησε άλλη λογική, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αναστολή μιας τόσο σημαντικής μετοχής από κάποιο δημοσίευμα, την αξιοπιστία του οποίου κανείς δεν μπορεί να… εγγυηθεί.

Άλλωστε, προστασία του επενδυτικού κοινού δεν είναι μόνο η αναστολή, είναι και η παραμονή στη διαπραγμάτευση, ώστε να είναι ελεύθερος ο επενδυτής να κάνει τις επιλογές του χωρίς περιορισμούς.

Αυτό βεβαίως, όταν υπάρχει η προϋπόθεση της έγκαιρης και ορθής πληροφόρησης, που στην περίπτωση του FFGroupδεν είχαμε, ούτε υφίσταται ακόμη. Όταν δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση, τότε βασιλεύουν οι φήμες και τα καταστροφικά σενάρια, όπως έγινε σ' αυτή την περίπτωση.

Πάντως, στις τάξεις των χρηματιστών, υπάρχουν δύο «σχολές» σκέψεις. Η μία είναι ότι έπρεπε αμέσως να γίνει αναστολή διαπραγμάτευσης ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία, να γίνει ο έλεγχος και να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα για την απάντηση της FFGroup, ενώ η άλλη είναι υπέρ της παραμονής της μετοχής στο ταμπλό, ώστε να έχει ο επενδυτής την ευκαιρία να επιλέξει…

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως όταν η πορεία της μετοχής «συμφωνεί» με το δημοσίευμα, τότε ασφαλώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα...