Αλ. Τσίπρας για ΟΛΠ: Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάκαμψης

Αλ. Τσίπρας για ΟΛΠ: Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάκαμψης

Κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την υπογραφή της συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco, για τον ΟΛΠ κατά τον σύντομο τηλεοπτικό διάλογο που είχαν, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, για την πραγματοποίηση της υπογραφής της σύμβασης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η τροποποιημένη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και κινεζική πλευρά για την αξιοποίηση του ΟΛΠ δίνει μια πολύ σημαντική ευκαιρία οι μακραίωνες σχέσεις Ελλάδας και Κίνας να αποκτήσουν έναν αναπτυξιακό προσαντολισμό που θα συμβάλλει ουσιαστικά στα συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο λαών».

Τόνισε ότι «αυτή η σημαντική τροποποιημένη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, στο τέλος μιας πολύ δύσκολης εποχής και στην έναρξη μιας νέας πιο αισιόδοξης, όπου το βάρος θα πέσει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας». «Γι'' αυτό», συνέχισε, «οι επενδυτικές δραστηριότητες -και μάλιστα αυτές που μπορούν να προσελκύσουν κι άλλες σημαντικές επενδύσεις-, έχουν για μας ιδιαίτερη σημασία και αξία». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα σημαντικό μήνυμα στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». «Είναι ένα μήνυμα προσέλκυσης νέων επενδύσεων, ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή σε αναπτυξιακές επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις αυτές θα σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας, όπως ακριβώς και η συμφωνία την οποία σήμερα υπογράφουμε», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει μια πολύ καλή συνεργασία.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της τοποθεσίας και φυσικά της συμμετοχής της στην ΕΕ, μπορεί να είναι μια χώρα πυλώνας για τις οικονομικές, εμπορικές αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες της Κίνας και προώθησης τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο». «Φιλοδοξούμε», υπογράμμισε, «να γίνουμε μια γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, και από την πλευρά σας θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα να συντομεύσετε ακόμα περισσότερο τον περίφημο "δρόμο του μεταξιού"- και οι εγκαταστάσεις, αλλά και οι δυνατότητες εδώ στην Ελλάδα να φτιάξουμε μια αξιόπιστη συνεργασία μπορούν να δώσουν και ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη μεταφορά εμπορευμάτων από την Κίνα στη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, είπε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον όμιλο που η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί, όπως προσέθεσε, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία και την υπογραφή της συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σήμερα έχουμε μια πάρα πολύ καλή αρχή για τη μελλοντική μας επένδυση και συνεργασία μας εδώ, και μας δώσατε μεγάλη εμπιστοσύνη και πεποίθηση σε αυτή την κατεύθυνση».

Υπογράφηκε της σύμβασης για τον ΟΛΠ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της COSCO, στο Μέγαρο Μαξίμου

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης να σημειώνουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές.

Σε 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία της συμφωνίας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, η συμφωνία για τη σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην China COSCO Shipping Corporation Limited που υπογράφηκε, είναι τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία (της συμφωνίας) να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία της οικονομικής συμφωνίας αναλύεται ως εξής:

- 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.

- 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.

- 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

- 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

Επισημαίνεται, ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

«Το Λιμάνι δεν πωλείται, παραμένει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου και προσθέτουν ότι πωλείται η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές, όχι ο λιμένας του Πειραιά, ιδιοκτήτης του οποίου είναι το ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, επισημαίνουν ότι ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένος μέχρι το 2052 (master concession) και όχι ιδιοκτήτης του και ότι ο ΟΛΠ έχει ουσιαστικά, ήδη, αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο ΧΑ το 2003, με την πώληση 26% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτήν την εξέλιξη επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ