Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές φαντάζει , προς το παρόν τουλάχιστον, αγεφύρωτη αφού οι δανειστές δεν υποχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, εμμένουν για τη μείωση της εθνικής σύνταξης, για τη χορήγηση μάλιστα της οποίας απαιτούν τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων μετά από 20έτη και όχι 15 όπως προτείνει η κυβέρνηση, ενώ αρνούνται κατηγορηματικά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Λόγος για τον οποίο άλλωστε το κουαρτέτο θεωρεί αναπόφευκτη τη μείωση όλων των κύριων συντάξεων, παλαιών και νέων, προκειμένου να βγουν τα νούμερα και να επιτευχθεί η περικοπή για φέτος 1,8 δις. ευρώ, ενώ έχουν αφήσει στο τραπέζι όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr και την εναλλακτική τους πρόταση, σύμφωνα με την οποία προτείνεται μείωση των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%, 15% για συντάξεις άνω των 800 ευρώ και το 30% να ισχύσει για όσες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο «γρίφος» αναμένεται να λυθεί αμέσως στη δεύτερη «πράξη» επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, στις 12 – 15 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι τότε τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα θα επιχειρήσουν να βρουν λύσεις ώστε το Ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πάντως ότι το «μαστίγιο και καρότο» θα συνεχιστεί αφού οι δανειστές φαίρονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, εν μέρει, στα δημοσιονομικά όχι όμως και στο Ασφαλιστικό.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως άφησαν να εννοηθεί κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν βλέπουν με καλό «μάτι» την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων στο 50%, καθώς θα πλήξει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στην αγορά.