Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους το 2024

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους το 2024

«Οι τριετίες είναι απολύτως υποχρεωτικές, είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους. Ισχύει από 1/1/24 και άμεσα θα δουν κάποιοι άνθρωποι αύξηση στον μισθό τους. Βέβαια, τον πρώτο χρόνο δεν θα είναι πολλοί, θα είναι περίπου 100.000. Προϊόντος του χρόνου όμως, στην τριετία θα φτάσει περίπου τις 600.000 -700.000 και μόλις κλείσει η τριετία θα τους πιάσει όλους». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Ant1.

Μάλιστα όπως ανέφερε, όσες επιχειρήσεις δεν δώσουν αυξήσεις σε όσους τις δικαιούνται, θα τους επιβληθεί πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Η μισθοδοσία του κάθε εργαζόμενου είναι στην «Εργάνη» και φαίνεται η προϋπηρεσία του, άρα όλα θα είναι ηλεκτρονικά. Αν κάποια επιχείρηση δεν το εφαρμόζει και κάνει καταγγελία ο εργαζόμενος, θα το δούμε στο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτομάτως θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας και θα επιβάλει πρόστιμα. Η τριετία μπαίνει στον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει και ό,τι συνδέεται με τον κατώτατο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον στόχο της Κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε:

«Ο στόχος της Κυβερνήσεως παραμένει 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2027. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα είμαστε πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό θα γίνει όχι με το ζόρι αλλά με τη συνεχή προσέλκυση επενδύσεων και το έλλειμα στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης που ισχύει στον καπιταλισμό. Οδηγεί ήδη και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρυθμό, τα χρόνια που έρχονται, σε αύξηση της αξίας της μισθωτής εργασίας σε μία επιχείρηση».

Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας μίλησε και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας πως λύνει χρόνια προβλήματα. 

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, με το νομοσχέδιο, καταργείται η παρακράτηση του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10%.

Παράλληλα, με διάταξη του νομοσχεδίου, θεσπίζεται, για πρώτη φορά, ειδική παροχή μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, που θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα). «Για παράδειγμα, στον ΕΔΟΕΑΠ, οι ασφαλισμένες δικαιούνταν μόνο επίδομα λοχείας.

Τώρα, τους δίνουμε επίδομα μητρότητας για εννέα μήνες και, μάλιστα, θα ισχύσει αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Αυτή είναι μία έμπρακτη πολιτική υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και μία πολιτική που στοχεύει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε επιμέρους διατάξεις, όπως αυτή με την οποία εξαιρείται από το δηλούμενο εισόδημα, που υπολογίζεται για την ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ειδικό βοήθημα που χορηγείται σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία στο επίκεντρο 

Το έντονο ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας εξέφρασε αργότερα ο υπουργός, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια: Δύο λέξεις-ένας στόχος», κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση των νέων ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων (ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Υγεία και Ασφάλεια: ΥΑΕ.gov.gr.).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για εμάς, δεν είναι πάρεργο, δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε παρεμπιπτόντως σε όλα τα άλλα καθήκοντα, που έχουμε, αλλά είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει εντόνως, όπως έγινε το καλοκαίρι με τον καύσωνα, όπου δείξαμε αμέσως τα πρώτα δείγματα γραφής του πόσο στα σοβαρά λαμβάνουμε υπ' όψιν αυτό το θέμα.

Στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου φροντίσαμε να καλύψουμε και νομοθετικά τα σχετικά θέματα, για να έχουμε ισχυρότερη νομοθετική εξουσιοδότηση. Ο αρμόδιος υφυπουργός, ο κ. Βασίλης Σπανάκης νομίζω ότι έχει δώσει το στίγμα ενός ανθρώπου που νοιάζεται και είναι πραγματικά πάνω από αυτό το πρόβλημα».

«Δεν έχω αυταπάτες ότι θα φτάσουμε σε μία αγορά εργασίας που δεν θα υπάρχει ποτέ κανένα είδους εργατικό ατύχημα. Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να συμβεί. Σε όλες τις χώρες, όσο προηγμένες κι αν είναι, συμβαίνουν ατυχήματα και δυστυχήματα στην αγορά εργασίας. Όμως, το κράτος και η ιδιωτική οικονομία, γιατί είμαστε σύμμαχοι σε αυτό, δεν είμαστε αντίπαλοι, έχουμε τεράστιο συμφέρον να εξασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι το υπουργείο έχει ήδη δεχτεί το αίτημα της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για ενίσχυση του προσωπικού της στους συγκεκριμένους τομείς, ώστε να μπορεί να διενεργεί ακόμα περισσότερους ελέγχους και στους τομείς υγιεινής και ασφάλειας σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως υπογράμμισε, εφέτος, καταγράφεται ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

«Το βέβαιον είναι ότι θέλουμε το 2024 να είναι το έτος με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα, που λαμβάνουμε, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, εν μέρει θα βοηθήσουν στο να γνωρίζουμε επακριβώς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί που η νομοθεσία δεν τηρείται και θα είμαστε αυστηροί στην τήρηση της νομοθεσίας σε αυτό το επίπεδο» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, στη διάρκεια των κύκλων συζητήσεων, που ακολούθησαν τις αρχικές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ξεκίνησε ένας ανοιχτός, διευρυμένος κοινωνικός διάλογος για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στη χώρα μας.