Το 60% των γερμανικών επιχειρήσεων προβλέπει επιβάρυνση από τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ
Reuters

Το 60% των γερμανικών επιχειρήσεων προβλέπει επιβάρυνση από τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ

Σχεδόν έξι στις δέκα γερμανικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών θα τις επιβαρύνει, κυρίως λόγω υψηλότερων δασμών και αυξημένης γραφειοκρατίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 74% μεταξύ των εταιρειών που διατηρούν άμεση επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας του Γερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας (DIHK), στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.500 επιχειρήσεις.

Αντίθετα, το 37% των ερωτηθέντων δεν αναμένει καμία επίδραση από τη συμφωνία, ενώ μόλις το 5% προβλέπει κάποια οικονομική ανακούφιση. Η συμφωνία, που προβλέπει την επιβολή δασμών 15% στα περισσότερα προϊόντα της ΕΕ από την Πέμπτη, προκαλεί ήδη έντονο προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο.

«Η συμφωνία αυτή ενδέχεται να ήταν πολιτικά αναγκαία, ωστόσο για πολλές γερμανικές εταιρείες αποτελεί ένα πικρό χάπι», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του DIHK, Έλενα Μέλνικοφ.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η αβεβαιότητα γύρω από το κατά πόσο η συμφωνία θα τηρηθεί μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε η ίδια, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεκδικήσει βελτιώσεις στις επόμενες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται άμεσα στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι κύρια πηγή ανησυχίας είναι η επιβολή νέων δασμών, ενώ εννέα στις δέκα δηλώνουν ήδη ότι αντιμετωπίζουν αρνητικές συνέπειες από την παρούσα πολιτική.

Ως αντίδραση, σχεδόν τα δύο τρίτα των γερμανικών εταιρειών στρέφονται πλέον σε εναλλακτικές αγορές. Η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, ιδίως, θεωρείται από τις περισσότερες ως σταθερότερη και περισσότερο προβλέψιμη επιλογή.