Ζεσταίνονται οι μηχανές για την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Ζεσταίνονται οι μηχανές για την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Όλες τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης θα χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν την προσφυγή της στον ESM, προκειμένου να στηρίξει το πρόγραμμα απέναντι στην πανδημία. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να εξαντληθούν τα όρια προκειμένου η Ελλάδα να είναι από τις τελευταίες χώρες που θα κάνουν χρήση των κεφαλαίων του ESM, έστω και αν αυτά έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Να σημειωθεί ότι όπως εκτιμήσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα πληρώσει έως και 800 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε τόκους κατά τη διάρκεια ζωής των δανείων (10 χρόνια) αν κάνει χρήση των πόρων της νέας πιστωτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο πρωθυπουργός έχει οδηγηθεί στην απόφαση να εξαντλήσει όλα τα όρια, προτού η Ελλάδα χρειασθεί να προσφύγει στον ESM, μετά από σχετικές εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για δύο βασικούς λόγους. 

Ο πρώτος έχει να κάνει με το μήνυμα που θέλει να στείλει η χώρα προς πάσα κατεύθυνση, ότι έχει αλλάξει πορεία και ότι μπορεί να διαχειριστεί τα ταμειακά της διαθέσιμα με μεγαλύτερη άνεση και σύνεση. 

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι εφόσον η Ελλάδα θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα κάνουν χρήση των κεφαλαίων του ESM, θα αφαιρεθεί ένα επιχείρημα από την αντιπολίτευση ότι η χώρα πέφτει ξανά στα δίχτυα των δανειστών αντί να κάνει χρήση του «μαξιλαριού». 

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ανάψει οι μηχανές στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), προκειμένου να είναι έτοιμος, όταν αποφασισθεί να βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η νέα έκδοση θα είναι 10ετούς διάρκειας και χρονικά τοποθετείται κάπου μέσα στον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει και πιο σύντομα εφόσον οι συνθήκες στην αγορά είναι τέτοιες που θα επισπεύσουν την υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης. Οι αποδόσεις στο 10ετές την περασμένη εβδομάδα κινήθηκαν πτωτικά πλησιάζοντας εκ νέου το 2%, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αποτελεί το πάνω όριο μίας ενδεχόμενης νέας προσπάθειας εξόδου. 

Τα όπλα

Το ποσό που θα αντληθεί θα είναι κοντά στα 2 δισ, ενώ στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να υπάρξει άλλη μία ή ακόμη και δύο αντίστοιχες εκδόσεις εντός του 2020. 

Το υπουργείο Οικονομικών όμως δεν θα μείνει μόνο στις εκδόσεις ομολόγων για να καλύψει την χρηματοδοτική τρύπα που έχει ανοίξει ο κορονοϊός. 

Οι άλλες πηγές είναι:

-Έντοκα γραμμάτια: Σύμφωνα με το σχεδιασμό, πρόκειται να αυξηθούν τα χρήματα που θα σηκώνει το Δημόσιο σε κάθε έκδοση. Στόχος είναι να αυξήσει το όριο στα 15 δισ ευρώ, έναντι 12,6 δισ που ήταν το 2019.

-Κέρδη από ομόλογα: Η Ελλάδα θα λάβει ένα ποσό περί τα 1,3 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων που είχαν οι ξένες κεντρικές τράπεζες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης, αλλά και της 7ης.

-Αναβολή αποπληρωμής δανείου στο ΔΝΤ: Υπάρχει σκέψη για μετάθεση της αποπληρωμής δόσης 1,7 δισ το ΔΝΤ, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά το καλοκαίρι. 

Υπάρχει εναλλακτικά και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι των 19,5 δισ, χωρίς ωστόσο αυτό να βρίσκεται ψηλά στις κυβερνητικές επιλογές, αφού εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα σταλεί λάθος μήνυμα.