8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Ζελένσκι: O αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε - Η Ουκρανία αξίζει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ

Ζελένσκι: O αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε - Η Ουκρανία αξίζει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ
AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica τόνισε ότι «ο αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» και ότι «η χώρα του συνεχίζει να αντιστέκεται».

«Ο στρατός, οι πολίτες της χώρας μου, οι αρχές του Κιέβου και σε πολλές άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν και προέβαλαν τεράστια αντίσταση, μπλοκάροντας την εισβολή αυτή, την πιο βάρβαρη από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Ο αστραπιαίος πόλεμος απέτυχε και η αντίσταση των Oυκρανών, οι οποίοι υπερασπίζονται τη χώρα τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, την ελευθερία και την κυριαρχία τους, συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα. Ο εχθρός έχει πτοηθεί ηθικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν σέβεται καμία διεθνή συνθήκη, χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες και όπλα και σκοτώνει γυναίκες και παιδιά».

Μιλώντας στην La Repubblica ο Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά όχι για να δεχθεί την επιβολή ρωσικού τελεσίγραφου και επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ασκήστε πίεση στον εισβολέα, αυξήστε τις κυρώσεις, μην αγοράζετε ρωσικά εμπορεύματα, αποσύρετε τις επιχειρήσεις σας από τη χώρα αυτή. Η Ρωσία πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της εγκληματικής δράσης της. Στην οικονομία της, με άδεια ράφια των μαγαζιών, με τα γιοτ και της τις βίλες υπό κατάσχεση, με το να μην μπορούν να ταξιδέψουν οι Ρώσοι στην πανέμορφη χώρα σας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σε ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Σουηδικό Κοινοβούλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, τονίζοντας πως «δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και δείξαμε ότι αξίζουμε να είμαστε ένα πλήρες μέλος της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ