Ζελένσκι: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στη Μαριούπολη

Ζελένσκι: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στη Μαριούπολη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Ρωσίας στη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης, ισχυρίστηκε τη Δευτέρα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς ζήτησε από τη Νότια Κορέα κάθε δυνατή στρατιωτική βοήθεια.

«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά ακόμα και παρόλα αυτά, οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη Βουλή της Ν. Κορέας.

Το Reuters επιβεβαίωσε την εκτεταμένη καταστροφή στη Μαριούπολη, αλλά δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την ακρίβεια των εκτιμήσεών του για τους νεκρούς στην πόλη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Νότια Κορέα έχει πολλά όπλα που όχι μόνο θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές των απλών Ουκρανών, αλλά να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να επιτεθεί σε άλλα έθνη.

«Η Ουκρανία χρειάζεται διάφορες στρατιωτικές τεχνολογίες από αεροπλάνα μέχρι τανκς», είπε μέσω διερμηνέα. «Η Νότια Κορέα μπορεί να μας βοηθήσει».

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σουχ Γουκ και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oλεξέι Ρεζνίκοφ είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος του Reznikov. Ο Ρέζνικοφ ευχαρίστησε τον Σουχ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και προμηθειών και ζήτησε από τη Νότια Κορέα να στείλει αντιαεροπορικά όπλα, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.