Ζάμπλουτοι και celebrities υπέρ bitcoin και NFTs: Ευκαιρία ή παγίδα;

Ζάμπλουτοι και celebrities υπέρ bitcoin και NFTs: Ευκαιρία ή παγίδα;

Από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, Ίλον Μασκ, έως τον επιχειρηματία-σελέμπριτι, Μαρκ Κιούμπαν και από τον ιδρυτή του twitter, Τζακ Ντόρσι έως τον «βασιλιά» του εξεζητημένου, Ρίτσαρντ Μπράνσον, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ισχυρών των αγορών που ασχολούνται και προωθούν κρυπτονομίσματα και NFTs (Non Fungible Tokens). Στη μανία της εποχής συμμετέχουν επίσης διάσημοι που είναι λιγότερο γνωστοί για την επενδυτική τους εξειδίκευση, όπως οι ράπερ Σνουπ Ντογκ, Κάνιε Γουέστ και Τζα Ρουλ, οι ηθοποιοί Λίντσεϊ Λόχαν και Στίβεν Σιγκάλ και οι παίκτες του NFL, Τομ Μπρέιντι και Ρον Γκρονκόφσκι και πάρα πολλοί άλλοι.

Είτε πιστεύει κανείς στα ψηφιακά νομίσματα και στις σαρωτικές αλλαγές που προκαλεί η ψηφιακή τεχνολογία στον κόσμο των επενδύσεων είτε όχι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Bitcoin, το Ethereum και άλλα crypto και τους τελευταίους μήνες τα «ψηφιακά πιστοποιητικά γνησιότητας» NFTs, είναι η μεγάλη μόδα της εποχής μας. Σχεδόν οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνολογία blockchain και αφορά από ψηφιακά νομίσματα, μέχρι συλλεκτικά videos και ψηφιακά έργα τέχνης, κερδίζει απότομα αξία κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον παραδοσιακών και νεόκοπων επενδυτών, δημιουργώντας πολλές παράλληλες αγορές.

Σε συνδυασμό με την άπλετη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και τις αυξημένες αποταμιεύσεις εξαιτίας της πανδημίας, συντηρείται ένα νέο σύμπαν που για κάποιους αποτελεί μία μεγάλη φούσκα και για άλλους είναι απλά… το μέλλον.

Η εμπλοκή των διάσημων θεωρητικά φέρνει αυτά τα νέα assets πιο κοντά στο mainstream, καθώς τα μαθαίνει περισσότερος κόσμος κι έτσι σιγά μπαίνουν στη ζωή μας. Για τον Ίλον Μασκ και τον Τζακ Ντόρσι οι οποίοι μέσα στην πανδημία πολλαπλασίασαν τις περιουσίες τους δεν είναι τίποτα να πουν μια καλή κουβέντα ή θα τουιτάρουν ένα meme για να δώσουν ώθηση στο asset που επιθυμούν. Τρανό παράδειγμα η έκρηξη του Bitcoin κατά 25% όταν ο Μασκ πρόσθεσε τη λέξη bitcoin στα στοιχεία του λογαριασμού του στο twitter.

Όμως για τα εκατομμύρια «κοινών θνητών» που τους ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα χρήματα που θα επενδύσουν στο bitcoin, το dogecoin και οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό asset ίσως είναι όλες τους οι οικονομίες. Γι’ αυτό όσοι ασχολούνται ήδη ή θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή τη νέα γενιά επενδυτικών assets, όπως τα crypto και τα NFTs, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ένας κόσμος που μπορεί να δώσει μεγάλα κέρδη αλλά έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την υψηλή μεταβλητότητα.

Όταν οι τιμές ανεβαίνουν όλα είναι καλά και ωραία. Δισεκατομμυριούχοι, σελέμπριτι και μικροεπενδυτές είναι στην ίδια βάρκα. Όμως στην πρώτη μεγάλη αναταραχή, στην πρώτη κατρακύλα ο πόνος είναι δυσβάσταχτος κυρίως για τους «μικρούς». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με τη μετοχή της Gamestop και το κρυπτονόμισμα Dogecoin, το οποίο ξεκίνησε σαν φάρσα και σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 10 δισ. δολάρια. κατά τη διάρκεια λοιπόν, της «επανάστασης» των μικροεπενδυτών της κοινότητας #WallStreetBets, πολλοί ερασιτέχνες των αγορών προσπαθούσαν να πείσουν τον Ίλον Μασκ ή τον Μάρκ Κιούμπαν να πουν μια κουβέντα υπέρ της μετοχής ή του κρυπτονομίσματος για να εκτιναχθούν οι τιμές τους. Ο Μασκ το έκανε και ο Κιούμπαν έφτασε στο σημείο να μπει στο Reddit και να δώσει συμβουλές στα μέλη της #WallStreetBets. Έγιναν οι δυο τους κάτι σαν ήρωες των απανταχού μικροεπενδυτών. Όταν όμως το παιχνίδι γύρισε, πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν όλες τις οικονομίες τους και είδαν το σκληρό πρόσωπο των αγορών, ενώ η έλλειψη γνώσεων αλλά και καθοδήγησης από τις σχετικές πλατφόρμες, είχαν πολλές φορές άσχημη κατάληξη, όπως συνέβη με τον 20χρονο χρήστη της πλατφόρμας Robinhood, Άλεξ Κερνς, ο οποίος αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο γιατί νόμιζε ότι έχανε 730.000 δολάρια ενώ είχε επενδύσει μερικές χιλιάδες δολάρια.

Η διαφήμιση που παίρνουν τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs συνεχίζει να οδηγεί σε άνοδο τις αξίες. Το bitcoin έσπασε ξανά το φράγμα των 60.000 δολαρίων μέσα στο Σαββατοκύριακο, αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ σκληρό για να διορθώσει τόσο εύκολα. Οι εταιρείες που δέχονται κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής πληθαίνουν, γεγονός που είναι λογικό να αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα φτάσουν οι τιμές και ποια κρυπτονομίσματα θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Ένας πρώτος παράγοντας που θα πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη είναι η μεταβλητότητα και γι’ αυτό θα πρέπει οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί καθώς κάθε είδηση ή ανάρτηση στα social media με την εμπλοκή κάποιου διάσημου μπορεί να εξελιχθεί για πολλούς σε παγίδα.

Επίσης, είναι περιορισμένη η ορατότητα για το μέλλον λόγω των προθέσεων κεντρικών τραπεζών να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα αλλά και λόγω του κινδύνου να τεθούν κάποια στιγμή περιορισμοί από τις κεντρικές αρχές. Μιλάμε για ένα εντελώς νέο σύμπαν που μέχρι να διαμορφωθεί πλήρως ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις.

Στο μεταξύ η «τρέλα» με τα NFTs καλά κρατεί. Ο ιδρυτής του Twitter πούλησε το πρώτο tweet, ως NFT, έναντι 2,9 εκατ. δολαρίων, ενώ πριν ένα σχεδόν μήνα πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s το ψηφιακό έργο Everydays: The first 5.000 days του Beeple έναντι 69,3 εκατ. δολάρια που αποτελεί έως σήμερα ρεκόρ. Πριν λίγες ημέρες, τέλος, ο επτά φορές πρωταθλητής και θρύλος του NFL, Τομ Μπρέιντι, ανακοίνωσε τη δημιουργία της πλατφόρμας NFT «Autograph», στην οποία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας, της μόδας και της τέχνης για να δημιουργήσουν μοναδικά και συλλεκτικά ψηφιακά «κομμάτια».