Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα τουριστικά έσοδα – Στο 75,8% του 2019

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα τουριστικά έσοδα – Στο 75,8% του 2019

Απογειώθηκε ο τουρισμός τη φετινή σεζόν, καθώς τα τουριστικά έσοδα υπερέβησαν κατά πολύ τους στόχους της κυβέρνησης για το 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι τουριστικές εισπράξεις του Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή εκτινάχθηκαν στο 75,8% του προ πανδημίας επιπέδου. Την ίδια στιγμή η σεζόν ετοιμάζεται να ρίξει «αυλαία» για φέτος με πληρότητες έως 60% στους δημοφιλείς προορισμούς τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, οι κρατήσεις για το Νοέμβριο ήδη έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά, μια φυσική εξέλιξη σύμφωνα με την αγορά καθώς ο χειμώνας κάνει την εμφάνισή του. Ωστόσο, η αγορά είναι ικανοποιημένη από τις κρατήσεις του Οκτωβρίου, ενώ πλέον εκτιμάται ότι τα τουριστικά έσοδα στο σύνολο του έτους θα ξεπεράσουν το 50% του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 125%. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των εισπράξεων του 2019. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισ. ευρώ, έναντι 13,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και 2,7 δισ. ευρώ το 2020.

Τι δείχνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και της βελτίωσης των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τέλος, τον Αύγουστο , το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων σχεδόν τριπλασιάστηκε έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, κυρίως λόγω της εκταμίευσης της προχρηματοδότησης στο πλαίσιο του RRF, και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 3 δισ. ευρώ.