Ξεκινά με σκληρή ύφεση το 2021

Ξεκινά με σκληρή ύφεση το 2021

Παρά τα καθημερινά θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων η ανθρωπότητα έχει μπροστά της αρκετούς δύσκολους μήνες. Πολλές μεγάλες οικονομίες προσπαθούν να… αποκρούσουν τη νέα επιθετική εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ η οικονομική κοινότητα αρχίζει να «χωνεύει» όχι μόνο πως η ύφεση θα είναι βαθύτερη το 2020 αλλά και ότι το 2021 θα ξεκινήσει με σκληρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Την περασμένη Παρασκευή, η JPMorgan έγινε ο πρώτος επενδυτικός οίκος του οποίου οι αναλυτές προβλέπουν πλέον και με τη βούλα ότι οι οικονομίες – και ειδικότερα των ΗΠΑ – θα υποστούν τόσο μεγάλο πλήγμα από την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι έως τον Μάρτιο του 2021.

Όλες οι ελπίδες πλέον εναπόκεινται στα εμβόλια έτσι ώστε από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2021 να δούμε ισχυρή ανάπτυξη στην οικονομία και μερική επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας. Αυτό, λοιπόν, που βλέπει η JPMorgan για τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να γίνεται το βασικό σενάριο των αναλυτών και για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα.

Η ύφεση της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 δεν θα μοιάζει με την απόλυτη οικονομική καταστροφή των πρώτων lockdown, αλλά θα είναι σκληρή. Αφενός γιατί επιβεβαιώνεται το δυσμενές σενάριο και αφετέρου γιατί στην ελληνική οικονομία – όπως σε όλες οι οικονομίες που βιώνουν νέα lockdown – έχει επέλθει κόπωση που μπορεί να αποβεί μοιραία στη συνέχεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταρτίστηκε τον Οκτώβριο έως το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, υπάρχει σοβαρή απόκλιση στις οικονομικές εκτιμήσεις, καθώς ενσωματώθηκαν οι επιπτώσεις που θα έχει το νέο lockdown το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυρίαρχη άποψη σήμερα είναι ότι μέχρι να γίνουν αρκετοί εμβολιασμοί, ήτοι τουλάχιστον έως την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού θα πάμε με κυλιόμενα lockdown που προφανώς θα επιφέρουν πλήγμα – και μάλιστα σοβαρό - στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή προβλέπει ύφεση 10,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021. Επομένως το rebound του επόμενου έτους δεν θα είναι αρκετό για να ανακτηθεί η χαμένη οικονομική δραστηριότητα γιατί πολύ απλά το 2021 θα ξεκινήσει με συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της γενικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ του 2019 διαμορφώθηκε στα 183,41 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2020 εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στα 162,78 δισ. ευρώ. Μετά την ανάπτυξη που αναμένεται το 2021 το ΑΕΠ θα καλύψει μέρος από το χαμένο έδαφος και προβλέπεται να φτάσει στα 171,93 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ύψους 31,4 δισ. ευρώ που αναμένεται να εφαρμοστούν συνολικά τη διετία 2020-2021, η πανδημία και οι επιπτώσεις των lockdown θα «εξαϋλώσουν» από την πραγματική οικονομία περίπου 11,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω μία πολύ μεγάλη τρύπα που θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Διότι η ελληνική οικονομία θα χάσει πάνω από 20 δισ. ευρώ το 2020 και θα ανακτήσει μόλις 9 δισ. ευρώ το 2021. Η ζημιά μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν συνυπολογίσουμε την ανάπτυξη που περιμέναμε το 2020 και δεν ήρθε ποτέ εξαιτίας των πρωτοφανών εξελίξεων με την εξάπλωση του κορονοϊού. Η οικονομική καταστροφή θα ήταν πραγματικά αδιανόητη αν δεν είχαν εφαρμοστεί τα κάθε λογής μέτρα στήριξης της οικονομίας. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τα μέτρα του 2020 «απέτρεψαν» ύφεση της τάξης του 7% που σημαίνει ότι αν δεν είχαν εφαρμοστεί η συνολική φετινή ύφεση θα διαμορφωνόταν στο 17,5%.