Welt: Ελλείψεις τουλάχιστον 35.000 υγειονομικών υπαλλήλων για τη φροντίδα ηλικιωμένων και αρρώστων στη Γερμανία

Welt: Ελλείψεις τουλάχιστον 35.000 υγειονομικών υπαλλήλων για τη φροντίδα ηλικιωμένων και αρρώστων στη Γερμανία

Η Γερμανία έχει έλλειψη από τουλάχιστον 35.000 υγειονομικούς υπαλλήλους για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Welt επικαλούμενη στοιχεία από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη προσωπικού παρατηρείται παρά την αύξηση κατά 40% των κενών θέσεων σε αυτό τον εργασιακό τομέα από το 2011.

Ειδικοί αποδίδουν αυτή την έλλειψη στους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι εκεί, σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως μάλιστα επισημαίνει στην εφημερίδα η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σουζάνε Ζέιντα, δεν υπάρχει κανένας άλλος τομέας που να εμφανίζει τόσο μεγάλες ελλείψεις σε υπαλληλικό προσωπικό όπως ο τομέας της υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι στα όρια του φέρνει το σύστημα Υγείας της Γερμανίας με το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται και τη σκιά της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, «Όμικρον», απειλητική. Σημειώνεται πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κλίνες στις ΜΕΘ, ενώ οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να λένε πως δεν εγκαταλείπουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle παρατηρείται στη μονάδα εντατικής θεραπείας στη Φρανκφούρτη στον Όδηρα, όπου φαίνεται πως είναι θέμα ζωής και θανάτου. Γιατροί και νοσηλευτές είναι εκεί για τους ασθενείς τους μέρα και νύχτα, για μη εμβολιασμένους ασθενείς με Covid καθώς και για αυτόν τον άνθρωπο μετά από μεταμόσχευση.

«Νιώθεις ήδη εξαντλημένος. Θέλω όμως να τονίσω ότι η δυσκολία είναι αφενός αυτή η κατάσταση με τον κορoνοϊό και από την άλλη να φροντίσεις και όλους του άλλους ασθενείς που δεν έχουν Covid αλλά χρειάζονται βοήθεια στην εντατική», λέει μια επιμελήτρια γιατρός από το νοσοκομείο Βίλμα.

Η νοσηλεύτρια Σάντρα Ράιμαν προσπαθεί να δίνει κουράγιο στον εαυτό της κάθε μέρα. Όπως πολλοί από τους συναδέλφους της στη Γερμανία, δεν σκέφτεται να τα παρατήσει. Ετοιμάζεται μάλιστα να έχει ακόμη περισσότερους ασθενείς σύντομα. «Νομίζω ότι θα περάσουμε πολύ δύσκολα εδώ και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τα καταφέρουμε. Δεν μένει και τίποτα άλλο. Έτσι είναι. Και δεν μπορώ να σκέφτομαι αρνητικά. Τουλάχιστον προσπαθώ. Δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή όλα είναι λίγο δύσκολα», λέει η Σάντρα Ράιμαν, υπεύθυνη του τμήματος Νοσηλευτικής στο νοσοκομείο Βίλμα.

Τιμές οξυγόνου, παλμοί. Στο νοσοκομείο Βίλμα οι ασθενείς παρακολουθούνται στενά, ειδικά οι πάσχοντες από Covid. Κανένας από αυτούς δεν είναι εμβολιασμένος. Ο μεγάλος εμβολιαστικός σκεπτικισμός στη Γερμανία αφήνει άφωνη πάντως τη γιατρό.