7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Μαύρη Θάλασσα: Υψηλοί τόνοι από Ρωσία- Υποβαθμίζει το περιστατικό η Βρετανία

Υψηλοί τόνοι από Ρωσία- Υποβαθμίζει το περιστατικό η Βρετανία
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμπλακεί σε διπλωματική διαμάχη για ένα περιστατικό που η Μόσχα υποστηρίζει ότι συνέβη στη Μαύρη Θάλασσα με το Κρεμλίνο να αναφέρει ότι υπάρχουν βίντεο και το Λονδίνο να διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η Ρωσία αναφέρει ότι υπάρχουν βίντεο που δείχνουν ότι ένα από τα πολεμικά της πλοία έριξε προειδοποιητικές βολές και ένα στρατιωτικό μαχητικό έριξε βόμβες.

«Το θεωρούμε αυτό ως μια κατάφωρη βρετανική πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι ο Βρετανός Πρέσβης θα κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Σε περίπτωση που επαναληφθεί μια τέτοια προκλητική δράση,  δεν μπορούν να αποκλειστούν επιλογές όσον αφορά τη νομική υπεράσπιση των συνόρων της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Στον αντίποδα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα πως δεν ερρίφθησαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα και πως η εκδοχή της Ρωσίας για το επεισόδιο είναι «προβλέψιμα ανακριβής». Ο Ράαμπ, σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται για να συζητήσει εμπορικές συμφωνίες, υποστήριξε πως κατά το επεισόδιο δεν ρίχτηκαν προειδοποιητικά πυρά ούτε βόμβες.

«Δεν ρίχτηκαν πυρά εναντίον του HMS Defender», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους. «Το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση από ουκρανικά χωρικά ύδατα. Αυτό γινόταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ο ρωσικός χαρακτηρισμός είναι προβλέψιμα ανακριβής».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιούστις, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky: «Δεν πιστεύω πως υπάρχει οτιδήποτε σ’ αυτό το συγκεκριμένο συμβάν και ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται. Δεν πιστεύω ότι υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά, γινόταν μια άσκηση με πυροβόλα και δεν είναι ασυνήθιστο οι Ρώσοι να κάνουν τέτοιες ασκήσεις σ’ αυτή την περιοχή. Το επεισόδιο δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο μ’ αυτή την έννοια».

Χθες το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε ένα αντιτορπιλικό του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού μετά την είσοδό του σε ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, και ένα ρωσικό αεροσκάφος έριξε βόμβες στην πορεία πλεύσης του ως προειδοποίηση.

«Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι έκαναν γυμνάσια με πυροβολικό στη Μαύρη Θάλασσα, και παρείχαν στη ναυτική κοινότητα προηγούμενη προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους» ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση στο Twitter.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε πως το HMS Defender έπλεε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδρομή από την Οδησσό, στην Ουκρανία, προς τη Γεωργία.