Υπό γαλλική διοίκηση η ευρωπαϊκή δύναμη «Τακούμπα» κατά των τζιχαντιστών στο Μαλί

Υπό γαλλική διοίκηση η ευρωπαϊκή δύναμη «Τακούμπα» κατά των τζιχαντιστών στο Μαλί

Την επίσημη συγκρότηση της ειδικής δύναμης «Τακούμπα» που θα στηρίζει τους στρατιώτες του Μαλί και του Νίγηρα στη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών του Σάχελ, ανακοίνωσαν απόψε η Γαλλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα και με ανάρτηση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Με την Τακούμπα, οι Ευρωπαίοι δείχνουν τη δυνατότητα που έχουν να κινητοποιούνται όλοι μαζί για την ασφάλειά τους», δήλωσε η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί σε ανάρτησή της στο Twitter.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «Δεδομένου ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στο Μαλί και ευρύτερα στο Σάχελ, παραμένει ανησυχητική», η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Βρετανία και η Σουηδία «στηρίζουν πολιτικά τη δημιουργία μιας ειδικής δύναμης» που θα παρέχει βοήθεια στις μαλινέζικες ένοπλες δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας και εκπροσώπων των προαναφερόμενων χωρών, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Μαλί και του Νίγηρα.

Ωστόσο, μόνο έξι από τις έντεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί ότι θα έχουν ενεργό συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις: η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ενώ η Σουηδία αναμένει έγκριση από το κοινοβούλιό της. Η Νορβηγία και η Γερμανία δεν προτίθενται σε αυτό το στάδιο να αποστείλουν στρατιώτες γιατί δεν υπάρχει επαρκής πολιτική στήριξη εντός αυτών των χωρών στο σχέδιο αυτό. 

Η αερομεταφερόμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης Τακούμπα θα αριθμεί μερικές εκατοντάδες άνδρες και θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της, υπό γαλλική διοίκηση, στην περιφέρεια του Λιπτάκο, στα σύνορα του Νίγηρα με το Μαλί, όπου έχουν τις βάσεις τους διάφορες τζιχαντιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος της Μεγάλης Σαχάρας (EIGS).