ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία

Υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία
APimages

Ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκε τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Σύμφωνα με δεδομένα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα, στις αρχές υποβλήθηκαν 8.278 αιτήσεις από άτομα που ζητούν διεθνή προστασία καθώς και 950 συμπληρωματικές αιτήσεις τον περασμένο μήνα. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των πρώτων αιτήσεων ήταν 3.777, όμως την περίοδο εκείνη επιβάλλονταν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί στις διασυνοριακές μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Πάνω από 25.000 παιδιά έως ενός έτους

Σύμφωνα με τη BAMF, οι περισσότεροι από τους αιτούμενους άσυλο είναι πολίτες της Συρίας (3.776), του Αφγανιστάν (1.594) και του Ιράκ (651). Το 2020, ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία συνολικά 102.581 αλλοδαποί. Ανάμεσά τους, οι 26.520 αιτήσεις αφορούν παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους που έχουν γεννηθεί στη χώρα.

Ο συντηρητικός πολιτικός Ματίας Μίντελμπεργκ εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ο αριθμός των αιτούντων άσυλο να αυξηθεί, καθώς ολοένα περισσότεροι μετανάστες αποπειρώνται να φθάσουν από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία και στην Ισπανία. «Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες» και όχι για ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους «για να σωθούν από κάποιον κίνδυνο», έκρινε. Κατά συνέπεια, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο δυνάμει της γερμανικής νομοθεσίας.

Ενίσχυση Ιταλίας και Ισπανίας ζητεί ο Μίντελμπεργκ

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το 15% των ανθρώπων που έφθασαν με πλεούμενα στην Ιταλία τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς είναι υπήκοοι Τυνησίας, το 13% υπήκοοι Ακτής Ελεφαντοστού και το 10% υπήκοοι Μπανγκλαντές. Μεταξύ των ανθρώπων που έφθασαν στην Ισπανία το 2020 πολλοί ήταν υπήκοοι Αλγερίας και Μαρόκου, κατά τα στοιχεία του ΟΗΕ. Σε ελάχιστους εξ αυτών θεωρείται πως είναι πιθανό να προσφερθεί διεθνής προστασία.

Ο Μ. Μίντελμπεργκ υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις που δεν αφορούν μόνο την ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που άλλωστε δεν εφαρμόζεται από πολλά εξ αυτών. Σύμφωνα με τον συντηρητικό γερμανό πολιτικό, η Ιταλία και η Ισπανία πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά και με προσωπικό ώστε να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής και να επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου ή επαναπατρισμού.