Τζ. Μπόλτον: «Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας - Μιλάει όπως ο Μουσολίνι»

Τζ. Μπόλτον: «Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας - Μιλάει όπως ο Μουσολίνι»

Δικτάτορα χαρακτηρίζει στο νέο του βιβλίο τον Τούρκο πρόεδρο ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει πως κατά τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις, ο Τ. Ερντογάν ακουγόταν όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι κατά τις ομιλίες του, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «προδότη» τον Τζον Μπόλτον, τονίζοντας πως όσα αναφέρονται στο νέο του βιβλίο είναι ψέματα.

«Η κλήση με τον Ερντογάν αποδείχθηκε εμπειρία. Μιλώντας μαζί του, ακουγόταν όπως ο Μουσολίνι από το μπαλκόνι του στη Ρώμη, με την διαφορά πως ο Ερντογάν μιλούσε με ίδιο τόνο και στην ίδια ένταση στο τηλέφωνο. Ήταν σαν να μας έκανε διάλεξη», αναφέρει ο Τζ. Μπόλτον στο βιβλίο του, αναφερόμενος στις συζητήσεις μεταξύ της τουρκικής και της αμερικανικής πλευράς.

Μ. Πομπέο: «Είναι προδότης»

Τα «ψέματα» του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο με αφορμή το βιβλίο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

"Είναι λυπηρό όσο και επικίνδυνο το ότι ο τελευταίος δημόσιος ρόλος του Τζον Μπόλτον είναι αυτός του προδότη ο οποίος βλάπτει την Αμερική παραβιάζοντας την ιερή εμπιστοσύνη του λαού της", ανέφερε ο Πομπέο σε γραπτή τοποθέτησή του.

«Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, όμως (κρίνοντας) από τα αποσπάσματα που προδημοσιεύθηκαν, ο Τζον Μπόλτον διαδίδει πολλά ψέματα, είτε πρόκειται για μισές αλήθειες ή για πράγματα εντελώς αντίθετα στην αλήθεια», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Προς τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο: ξέρετε ότι η Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι μια δύναμη που δρα για το καλό στον κόσμο», συμπλήρωσε στη σύντομη τοποθέτησή του. 

Η επίθεση του Πομπεο αφορά προφανώς το απόσπασμα σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών επιδεικνύει πάντα πίστη στον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο, τον επικρίνει με σφοδρότητα πίσω από την πλάτη του. Σύμφωνα με το βιβλίο του Μπόλτον, είχε πει κατ’ ιδίαν ότι η στρατηγική του μεγιστάνα για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, την οποία επίσημα δεν έχει πάψει να υπερασπίζεται, στην πραγματικότητα δεν είχε «καμία πιθανότητα επιτυχίας» εξαρχής.

Πέραν του βιβλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη του Μπόλτον στο ABC News στο οποίο σε ένα διαφημιστικό κλιπ αναφέρει «Δεν νομίζω ότι είναι κατάλληλος για τη θέση. Δεν νομίζω ότι έχει την ικανότητα να εκτελεί τη δουλειά του προέδρου. Πραγματικά δεν υπάρχει καμιά κατευθυντήρια αρχή που να μπορούσα να διακρίνω εκτός από το «Τι είναι καλό για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ».

Σε αποσπάσματα που έχουν κυκλοφορήσει μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες όπως η New York Times, Washington Post και Wall Street Journal, ο Μπόλτον κάνει μια σειρά αποκαλύψεις για τον πρόεδρο που κάθε άλλο παρά κολακευτικές μπορούν να θεωρηθούν.

Ο Μπόλτον περιγράφει με λεπτομέρειες κάποια από τα τρομακτικά γνωστικά κενά του Τραμπ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, ο Τραμπ φαινόταν να μην έχει στοιχειώδεις γνώσεις για τη Βρετανία, ρωτώντας την πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι «ω, είστε πυρηνική δύναμη;».

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, ο Τραμπ κάποια στιγμή ρώτησε αν η Φινλανδία ήταν μέρος της Ρωσίας ενώ επανειλημμένως μπέρδευε τον νυν με τους πρώην προέδρους του Αφγανιστάν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εκτιμούν ότι το βιβλίο του Μπόλτον δεν θα επηρεάσει τους Γερουσιαστές του κόμματος, άποψη την οποία μοιράζεται και ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Τζορτζ Μπους του νεότερου, Καρλ Ροουβ.