Τσουνάμι από χρεοκοπίες βλέπει «γκουρού» του Stern Business School

Τσουνάμι από χρεοκοπίες βλέπει «γκουρού» του Stern Business School

Ο γνωστός ως «γκουρού των χρεοκοπιών» Έντουαρντ Αλτμαν, καθηγητής του NYU, που έχει διατυπώσει μια από τις πιο γνωστές φόρμουλες για την πρόβλεψη εταιρικών χρεοκοπιών, προειδοποιεί τους επενδυτές στο αμερικανικό χρέος ότι τα «μεγάλα κανόνια» μόλις άρχισαν.

Σύμφωνα με τον Άλτμαν, εμπνευστή της Z-score και καθηγητή στο Stern School of Business στο NYU, πάνω από 30 αμερικανικές εταιρείες με υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το 1 δισ. δολάρια έχουν υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικά από τις αρχές Ιανουαρίου. Η εκτίμηση του Αλτμαν έκανε ότι ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τις 60 ως το τέλος του έτους.

«Υπήρξε τεράστια αύξηση του εταιρικού χρέους στο τέλος του 2019 και πίστεψα ότι η αγορά θα απολάμβανε μια υπερ-πολύτιμη απομόχλευση με την κρίση της Covid-19» σημείωσε ο Άλτμαν. «Tώρα φαίνεται ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύονται ότι δείχνει να είναι μια τρελή ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Για τον Άλτμαν, οι εταιρείες κάνουν το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, που είναι η απομόχλευση, όπως έκαναν οι τράπεζες μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. «Όποτε υπάρχει αύξηση του ρίσκου χρεοκοπίας, αυτό το οποίο δεν χρειάζεσαι είναι περισσότερο χρέος.