Τσαβούσογλου: Σε θετική τροχιά οι συνομιλίες με ΗΠΑ για τα F 16- Ζητήσαμε ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά

Τσαβούσογλου: Σε θετική τροχιά οι συνομιλίες με ΗΠΑ για τα F 16- Ζητήσαμε ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα ήταν σε θετική τροχιά.

 «Μπορώ να πω ότι οι διαπραγματεύσεις μας και οι συναντήσεις μας προχωρούν θετικά και το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εργαστεί σε αυτό», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη. «Τα περισσότερα από τα μηνύματα που έρχονται από το Κογκρέσο σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ είναι θετικά και οι διπλωμάτες μας βρίσκονται σε στενή επικοινωνία όπως και με πολλούς από τους βουλευτές και έχουν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις», πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anandolu.  Σημείωσε ότι «αυτή η θετική προσέγγιση» θα συνεχιστεί.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι μια συμφωνία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 νεότευκτων μαχητικών αεροσκαφών F-16V και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 μοντέλα F-16 C/D που έχει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο απόθεμά της. Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τα F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, στη Νέα Υόρκη του επεσήμανε, ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρεί ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην πολιτική της. 

 «Πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Αναφερόμενος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχολίασε πως «όλος ο κόσμος ξέρεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και τα Ηνωμένα Έθνη ξέρουν πολύ καλά. Ποιος απορρίπτει όλα τα σχέδια για 55 χρόνια τώρα; Όλοι ξέρουν».

Ερωτηθείς για το χειροκρότημα που εισέπραξε ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Όλοι όσοι μιλούν στο Κογκρέσο χειροκροτούνται. Αυτή είναι η παράδοση».

Η δήλωση περί ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απηχεί την ενόχληση της Άγκυρας που εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως χθες για τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και κυρίως από την απήχηση που είχε στα μέλη των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων. Ενδεικτικές ήταν οι  δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έκανε λόγο για «παράσταση» του ελληνικού και ελληνοκυπριακού διδύμου ενώ κάλεσε όλους να σκεφτούν δύο φορές «τί χειροκροτούν». Για «προκλητική ομιλία» και «σκανδαλώδεις ισχυρισμούς» γίνεται λόγος στον τουρκικό Τύπο.