Τρία περιστατικά πυροβολισμών από Τούρκους στρατιώτες στον Έβρο
Εκπρόσωπος Frontex

Τρία περιστατικά πυροβολισμών από Τούρκους στρατιώτες στον Έβρο

Τρία περιστατικά με πυροβολισμούς από Τούρκους στρατιώτες στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο κοντά στην περιοχή του Τυχερού καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Frontex Κ. Μπορόβσκι, σημειώνοντας πως μάρτυρες των επεισοδίων έγιναν μεικτές περίπολοι Ελλήνων και Γερμανών συνοριοφυλάκων στην περιοχή. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μπορόβσκι ανέφερε πως σημειώθηκαν δύο περιστατικά με πυροβολισμούς την Παρασκευή και ένα την Κυριακή. Όπως είπε, στα δυο εμπλέκονταν άνθρωποι που φαίνεται πως ήταν κοντά σε ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ στο άλλο ήταν κοντά σε κάποια μορφής κτίριο.

«Οι συνοριοφύλακες πιστεύουν ότι είδαν ανθρώπους που φορούσαν στολές, αλλά είναι δύσκολο να πούμε κάτι παραπάνω από αυτό», πρόσθεσε ο κ. Μπορόβσκι. 

Τόνισε ακόμη πως αρκετά αντίστοιχα περιστατικά συνέβαιναν πέρυσι τέτοια εποχή, «αλλά νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε εδώ και αρκετούς μήνες». 

Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στις αναφορές των συνοριοφυλάκων, την Παρασκευή Τούρκοι στρατιώτες που αντιλήφθηκαν την παρουσία περιπόλου στην ελληνική πλευρά των συνόρων, έστρεψαν τα φώτα προς το μέρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό. 

Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας για το περιστατικό και ζήτησε από τους συνοριοφύλακες να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και να λάβουν επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν τέτοια συμβάντα. 

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ύλβα Γιόχανσον επιβεβαίωσε νωρίτερα πως έλαβε επιστολή από τη Frontex σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στον Έβρο στην τουρκική πλευρά, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Έλαβα επιστολή από τη FRONTEX σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στην τουρκική πλευρά, κοντά στα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω τέτοιους είδους πληροφορίες και φυσικά πάντα ανησυχώ» σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «εάν έχεις αναφορές για πυροβολισμούς ακόμη κι αν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πυροβολισμοί σε άνθρωπο, αλλά βεβαίως πάντα ανησυχώ όταν υπάρχουν πυροβολισμοί κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για το συγκεκριμένο περιστατικό εναπόκειται στη FRONTEX να το αναφέρει με τον τρόπο που πρέπει να αναφέρουν περιστατικά».