Τράπεζα της Αγγλίας: Η χειρότερη ύφεση από το 1706

Τράπεζα της Αγγλίας: Η χειρότερη ύφεση από το 1706

Η πανδημία του κορονοϊού θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικονομική κάμψη στη χώρα εδώ και πάνω από 300 χρόνια, όπως προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας, προβλέποντας συρρίκνωση έως και 14% του ΑΕΠ φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα lockdown θα αρχίσουν να χαλαρώνουν από τον Ιούνιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αναμένει το βρετανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 14% το 2020 και να ακολουθήσει ανάκαμψη 15% το 2021.

«Η Τράπεζα θα ενεργήσει όπως απαιτείται για να προσφέρει τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα που είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών αυτής της χώρας», δήλωσε ο διοικητής Άντριου Μπέιλι.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η βρετανική οικονομία θα εισέλθει στην πρώτη ύφεση σε διάστημα άνω της δεκαετίας, έχοντας ήδη συρρικνωθεί 3% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ για το δεύτερο αναμένεται άνευ προηγουμένου 25% συρρίκνωση στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% στα μέσα Μαρτίου προειδοποιώντας ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα οδηγήσει σε "απότομο και μεγάλο" οικονομικό σοκ.

Επιπρόσθετα έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει άμεση και δη απεριόριστη χρηματοδότηση στο κράτος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες του στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Η κίνηση αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά ομολόγων, όπου το κόστος δανεισμού αναμένεται να βαίνει το επόμενο διάστημα αυξανόμενο καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης θα υπάρξει επέκταση του λογαριασμού "Ways and Means Facility" που διαθέτει στην κεντρική τράπεζα και μάλιστα κατά απεριόριστο ποσό, ενώ αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 370 εκατ. στερλίνες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανά περισσότερο, χωρίς όμως να χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές ομολόγων για να αντλήσει κεφάλαια.