8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Τουρκία: Σε νέο υψηλό 24ετίας ο πληθωρισμός με 79,6% τον Ιούλιο

Τουρκία: Σε νέο υψηλό 24ετίας ο πληθωρισμός με 79,6% τον Ιούλιο
AP

Ο τουρκικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε νέο υψηλό 24 ετών στο 79,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα , καθώς η συνεχιζόμενη αδυναμία της λίρας και το παγκόσμιο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων ώθησαν τις τιμές υψηλότερα, αν και οι αυξήσεις των τιμών ήταν κάτω από τις προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός άρχισε να εκτινάσσεται το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα υποχώρησε αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε σταδιακά το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% σε έναν κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,37% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, κάτω από πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 2,9%. Ετησίως, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή προβλεπόταν να είναι 80,5%.

Ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, είπε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός μπορεί να πλησιάζει στο αποκορύφωμά του.. «Ακόμη και αν ο πληθωρισμός πλησιάζει στο ανώτατο όριο, θα παραμείνει κοντά στα σημερινά πολύ υψηλά ποσοστά του για αρκετούς ακόμη μήνες», ανέφερε ο Tuvey σε σημείωμα. «Οι απότομες και άτακτες πτώσεις της λίρας παραμένουν βασικός κίνδυνος», είπε.

Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος στις τιμές καταναλωτή σημειώθηκε στον τομέα των μεταφορών, με άνοδο 119,11%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 94,65%. Ο πληθωρισμός φέτος τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από τη συνεχιζόμενη πτώση της λίρας. Το νόμισμα υποχώρησε 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι και υποχώρησε κατά 27% φέτος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν έφτασε στο 80,4% και η Τουρκία πάλευε να τερματίσει μια δεκαετία χρονίως υψηλού πληθωρισμού.

Ο δείκτης εγχώριων τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 5,17% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 144,61%. Η κυβέρνηση είπε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ως αποτέλεσμα του οικονομικού της προγράμματος. Ο Ερντογάν είπε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στα «κατάλληλα» επίπεδα μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το τέλος του 2022 στο 60,4% την περασμένη Πέμπτη από 42,8% προηγουμένως.

Η έκθεση της τράπεζας για τον πληθωρισμό έδειξε ότι το εκτιμώμενο εύρος του πληθωρισμού έφτασε σχεδόν το 90% αυτό το φθινόπωρο πριν υποχωρήσει. Νομοθέτες και οικονομολόγοι της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των στοιχείων της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK), ισχυρισμούς που η TUIK απέρριψε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: Reuters