Τουρκία: Χρηματοδότηση συναλλαγών με κινεζικό νόμισμα

Τουρκία: Χρηματοδότηση συναλλαγών με κινεζικό νόμισμα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης συναλλαγών με κινεζικό νόμισμα στο πλαίσιο προηγούμενης συμφωνίας με την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Στη συναλλαγή που έγινε την Πέμπτη, τουρκικές εταιρείες διάφορων κλάδων πλήρωσαν, μέσω τραπεζών, τους λογαριασμούς για εισαγωγές τους από την Κίνα χρησιμοποιώντας γιουάν, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με την τράπεζα της Τουρκίας, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τη συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα και ότι οι εμπορικές τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το φάσμα των προϊόντων τους, αντίστοιχα με τις εμπορικές και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητές τους, με μία στρατηγική που βασίζεται στη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας τριπλασίασε στα μέσα Μαΐου τη συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με το Κατάρ στα 15 δισ. δολάρια, εξασφαλίζοντας ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση, καθώς έχει ήδη «κάψει» 82 εκατ. δολάρια στις προσπάθειες υπεράσπισης της λίρας.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει επαφές με εταίρους από την Ιαπωνία και τη Βρετανία, για τη δημιουργία γραμμών swap νομισμάτων. 

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό πάντα τη στήριξη του εθνικού νομίσματος έχουν φέρει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2019.