Τουρκία: Απερρίφθη η προσφυγή του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Απερρίφθη η προσφυγή του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά
AP Photo, File

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά παρατείνοντας την προφυλάκιση του για πάνω απο τρία χρόνια.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του μετά την έφεση της πλευράς του επιχειρηματία, το 36ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης πρόσθεσε ότι η επόμενη ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2021. 

Τον Οκτώβριο, ο προϊστάμενος εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εισηγήθηκε τρις ισόβια για τον επιχειρηματία, τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει προσωπικά ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας».

Ο Καβαλά εκδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός.

Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο του 2020, δεν αποφυλακίσθηκε διότι αμέσως τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016

Ο Οσμάν Καβαλά είναι γνωστός για την υποστήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων υπέρ ενός διαλόγου για την ειρήνη, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του Κουρδικού και της αρμενοτουρκικής συμφιλίωσης.