Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40ρηδες - Τι ισχύει για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες
Το πλάνο των εμβολιασμών

Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40ρηδες - Τι ισχύει για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των 40αρηδων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι είναι κατανοητή η διστακτικότητα για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες υπήρχαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις Οργανισμών για την ασφάλεια του, γεγονός το οποίο «προκάλεσε μια αναταραχή», σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα ποσοστά συμμετοχής της χώρας μας είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και οι άνθρωποι που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού άκουσαν τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήγαν στο ραντεβού τους. «Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες», ανέφερε χαρακτηριστικά

Η επόμενη κατηγορία των πολιτών που θα εμβολιαστεί αφορά τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου και περιλαμβάνει περίπου 800.000 ανθρώπους, ανέφερε. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή και θα περιλαμβάνει νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα.

«Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ξεκινούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο. Θα έχουν πάρει την πρώτη δόση μέσα στον Μάιο», τόνισε, και πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και των νεότερων ηλικιακών ομάδων, άρα κάπου μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία. 

Για τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι αρχές Μαΐου θα αποφασιστεί αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των άνω των 50 ετών. 

Όσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι τη μικρότερη συμμετοχή την έχει η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών με ποσοστό 50% και τη μεγαλύτερη η ομάδα 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 75%. «Και οι 85αρηδες στην αρχή ήταν διστακτικοί, το ποσοστό τους ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει στο 64%», επισήμανε. 

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ είχε δηλώσει ότι τον Ιούνιο υπολογίζεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι υγιείς σαραντάρηδες. «Εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β' τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες», ανέφερε ο Β. Κικίλιας. 

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αύριο οι πρώτες 33.600 δόσεις

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών ώστε να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας κατά της πανδημίας. Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται από την επόμενη τη Δευτέρα 19/4, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό νεότερων ηλικιών, αποτελούν κομβικά σημεία για την επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία».

Ειδικότερα, στο υγειονομικό οπλοστάσιο προστίθενται από αύριο, Τετάρτη 14/4, 33.600 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, η χορήγηση του οποίου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 19/4. Παράλληλα, την Τετάρτη 21/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών αλλά και της ηλικιακής ομάδας 55 έως 59 ετών, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών. Τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. Όπως προσέθεσε η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας. Επιπλέον, ο Μ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, είναι πιθανό να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον απαιτηθεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Με τις επόμενες παραδόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson να αγγίζουν μέχρι τον Ιούνιο τα 1,3 εκατ. δόσεις, το ζητούμενο είναι πλέον να δημιουργηθεί το πρώτο τείχος ανοσίας πριν το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών:

  • Από την Pfizer η χώρα μας θα παραλάβει από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο 4.350.000 δόσεις.
  • Από την AstraZeneca το σύνολο για το τρίμηνο είναι 1.350.000 δόσεις
  • Από τη Johnson & Johnson αναμένονται συνολικά 1.330.000 δόσεις.
  • Η Moderna έχει ενημερώσει ότι θα παραδώσει 100.000 δόσεις για τον Απρίλιο.
  • Στο σύνολο, έως τον Ιούνιο, θα έχουν παραληφθεί τουλάχιστον 7.130.000 δόσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σήμερα θα ξεπεραστεί το «όριο» του 1,5 εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη περίπου 14,5%.

Διαβάστε ακόμα:

K. Πιερρακάκης: Πάνω από 1,5 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αύριο οι πρώτες 33.600 δόσεις - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50 – 54

Τι αλλαγές φέρνει η άφιξη των εμβολίων της Johnson & Johnson